fbpx

Najuticajnije srpske spisateljice

Najuticajnije srpske spisateljice

U našoj istoriji imali smo mnogo žena na koje smo i dan danas ponosni. Imali smo veličanstvene princeze, knjeginje, kraljice. Žene koje su dosta doprinele u svetu nauke, umetnice, ponosni smo i na žene koje su rame uz rame sa muškarcima čak i u ratove išle. Knjige na dlanu vam predstavljaju neke od najuticajnijih srpskih spisateljica, iz prošlosti i današnjice.

Desanka Maksimović

Kada pomislimo na srpske spisateljice misao prirodnim putem vodi pravo ka Desanki Maksimović. Nažalost najpoznatija pesma joj je “Krvava bajka”, kažemo nažalost jer je morala biti inspirisana velikom tragedijom da bi pesma uopšte nastala i upravo ta pesma pokazuje veliku empatiju Desanke Maksimović. Rođena je pri kraju devetnaestog veka (1898) u selu Rabrovci (Divci) kod Valjeva, preminula je 1993. godine i sahranjena u mestu Brankovina, takođe kod Valjeva. 

Za života objavila je preko pedeset knjiga pesama, proze i poezije za mlađu populaciju, putopisne i romansijerske proze, pripovetke… Neke od najpoznatijih pesama su “Strepnja”, “Tražim pomilovanje”, “Na buri” i mnoge druge, a zbog jedne pesme bila je čak i zatvarana, radi se o pesmu “U ropstvu”. 

srpske spisateljice

Isidora Bjelica

Jedna od najčitanijih spisateljica današnjice je svakako Isidora Bjelica. Nažalost rano preminula u svojoj 52. godini ostavila je verne čitaoca uskraćene za još mnogo romana ali je za života objavila preko 40 knjiga, a prvu knjigu je objavila 1986. godine sa svojih devetnaest godina. Rođena je u Sarajevu 1967. godine gde je odrasla i završila gimanziju, nakon čega se seli u Beograd gde upisuje i završava Fakultet dramskih umetnosti, odsek Dramaturgija. Neki od najpopularnijih romana Isidore Bjelice su “Kraljice Serbske”, “Tajna Titovog kreveta”, “Ostrva ljubavi”, “Sama”…

srpske spisateljice

Mirjana Bobić Mojsilović

Rođena je u Beogradu 1959. godine i jedna je od najpoznatijih savremenih srpskih spisateljica. Mirjana Bobić Mojsilović nakon završene gimnazije upisuje Fakultet političkih nauka gde diplomira na smeru novinarstvo. Nastavlja sa novinarstvom i profesionalnu karijeru započinje u časopisima “Omladinske novine” i “Duga”, a kasnije je pisala i za “NIN”, “Danas”, “Nedelju”, “TV reviju”, i mnoge renomirane časopise tog vremena. Prvu knjigu izdaje 1997. Godine pod nazivom “Baba nemoj ništa da me pitaš”.

Nakon toga nastavlja sa objavljivanjem i do sada je objavila preko 15 knjiga od kojih su neke od najčitanijih “Muška azbuka”,”Glad”, “Dnevnik srpske domaćice”, “Obećao si mi”…

srpske spisateljice

Mira Alečković

Žena koja je učestvola u oslobađanju ovih prostora od fašista i žena koja je uspela da napiše preko 53 knjiga za decu i odrasle je Mira Alečković. Rođena je 1924. godine u Novom Sadu, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Završila je osnovnu francusku školu u Beogradu, francusku i srpsku gimanziju zatim studije slavistike i književnosti. Studije je nastavila u Francuskoj, gde je u Parizu upisala doktorat i završila Fušeovu školu.

Poznata je velikoj rodoljubivosti i učestovanju u NOB-u zajedno sa kolegom Brankom Ćopićem. Neke od njenih rodoljubivih pesama su “Na Kajmakčalanu”, “Balada o Beogradu”, “Znam tu zemlju bune”, “Živi i mrtvi” i druge. Preminula je 2008. Godine u Beogradu i sahranjena je Aleji velikana.

zenski pisci

Vesna Dedić

Rođena je 1967. godine u Hrvatskoj, grad Osijek, bavi se novinarstvom, radi kao TV voditelj, scenarista je i pisac mnogih romana. Vesna Dedić završila je Filološki fakultet u Beogradu, odsek za opštu književnost i teoriju književnosti.

Fakultet je završila sa malim zakašnjenjem jer je nakon druge godine otputovala u London, gde je umesto dva meseca ostala dve godine, što je uticalo na njen razvoj kao spisateljice jer je u bibliotekama Londona upijala Šekspirove drame. Neki od njenih najpoznatijih romana su “Čuvaj me”, “Ne dam te”, “Pola duše”, Ti si meni sve”…

zenski pisci

Na naše spisateljice samo možemo biti ponosni, ali smo ponosni i na sve žene, majke, sestre, sve one koje ostavljaju trag u našim životima.

Poželimo im srećan Dan žena i poklonimo im nešto lepo toga dana i poklanjajmo im pažnju svaki dan.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.