Vraćamo čitanje u modu kroz domaće velikane – Isidora Bjelica

Vraćamo čitanje u modu kroz domaće velikane – Isidora Bjelica

Nešto starije generacije će se sigurno složiti da je čitanje uvek u modi. Međutim, pravilne čitalačke navike treba posebno stvarati, negovati i podsticati kod mlađih generacija. Pogotovo ako se uzme u obzir da mobilni telefoni, tableti i računari sve više postaju deo njihove svakodnevice. Veoma je lako izgubiti sate i sate svakog dana na nekom od pomenutih uređaja igrajući igrice ili surfujući internetom. U današnje vreme digitalne revolucije pažnja svakog pojedinca postaje najvrednija moneta na svetu za koju se mnogi bore sa svih strana. A kako je deci i mladima pažnju veoma lako skrenuti i preusmeriti, potrebno je posebno im se posvetiti i izdvojiti vreme i na pravi način ih uvesti u magični svet knjiga.

Gde početi sa razvojem dobrih navika?

Kultne knjige predstavljaju možda i najlakši i najlogičniji način gde treba započeti ovu misiju. Dokazani i etablirani suvremeni domaći autori mogu predstavljati sjajnu početnu stanicu kod razvijanja pravilnih čitalačkih navika kod mlađih generacija. Imena kao što su Matija Bećković, Mirjana Bobić Mojsilović, Jelena Bačić Alimpić, Svetislav Basara i Isidora Bjelica, sigurno su opšte poznata među mladima. Na taj način smo uspeli da ih zaintrigiramo, sejući prvu klicu interesovanja za čitanje u njihovom mladom umu. Zašto ne bi pročitali nešto više o nekome o kome su sigurno mnogo puta čuli, a ko je na neki način i njihov suvremenik, a ne neka ličnost iz davne prošlosti.

Vracamo Citanje U Modu Kroz Domace Velikane 1 Min

Isidora Bjelica – neponovljiva dama srpske scene

Naša preporuka za motivaciju mladih da malo više provode vreme sa knjigama u rukama jeste definitivno jedna jedina i neponovljiva dama moderne srpske književne i opšte popularne scene – Isidora Bjelica. Gotovo da nema osobe na ovim prostorima koja nije čula za ovo ime i prezime, čija se bogata karijera, kao spisateljska, tako žurnalistička pa čak i modna, prostirala na skoro tri decenije. Osoba koja definitivno nikoga nije ostavljala ravnodušnim kako svojom pojavom tako i svakom napisanom ili izgovorenom rečju. Genije mnogih talenata, Isidora je izuzetno uspešno izašla iz okvira književnosti i proslavila se u mnogim drugim poljima poput dramaturgije, žurnalistike, televizije, pa čak i mode! Zato pre nego što pomenemo njenu spisateljsku karijeru i neke njene kultne knjige, treba koju reč posvetiti nekim od njenih van-književnih uspeha.

Mnogo više od obične spisateljice

Isidora Bjelica je svoj talenat za dramaturgiju pokazala još u studentskim danima uspešno diplomiravši i magistriravši dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njen talenat su još tada prepoznali njeni profesori nagradivši je sa mestom asistenta na predmetu Scenario. Kao dokaz ukazanog poverenja još u studentskim danima, Isidora pokazuje kroz brojne uspešne komade koje je pisala i režirala, kao što su Ozloglašena, Psovači, Tako je govorio Broz, itd. A definitivno najveći dramski uspeh ostvaruje sa komadima Sarajka u Beogradu i Skadarlijka, za koju čak osvaja i prestižnu nagradu za najbolji tekst i režiju na međunarodnom festivalu u Sarajevu.

Isidora se takođe isticala kao uspešno tv lice i autor opšte popularnih emisija na brojnim domaćim televizijama. Ona kao scenarista i reditelj potpisuje svoj prvi nezavisni film Dorćol-Menhetn koji je objavljen 2000. godine. Kao modni dizajner neobičnih šešira učestvovala je na brojnim revijama i osvojila niz međunarodnih priznanja.

Dobro prepoznatljiv stil velikana domaće književnosti

Kada je u pitanju njena spisateljska karijera, Isidora Bjelica se može okarakterisati kao veoma plodonosan autor sa više od pedeset objavljenih knjiga prodatih u više desetina hiljada komada. Skoro sve njene knjige okarakterisane kao kultne knjige ostvarile su status bestselera i doživele su mnoga ponovna izdanja. Samo neke od tih, a koje ćemo vam ukratko i predstaviti jesu Najveći ljubavnici Serbski, Tajna Titovog kreveta, Ozloglašena i Kako preživeti porođaj u Srbiji. Samo neke od brojnih nagrada za njena dela tokom prethodnih godina su Gala pisac TV Politike, Beogradski pobednik za književnost, Zlatni bestseler, Karić nagrada za publicistiku, nagrada „Dragiša Kašiković“ za publicistiku, Samsungova nagrada za kulturu i nagrada za književnost studenata Sorbone.

Najveći ljubavnici Serbski

Ova knjiga predstavlja svojevrstan herbarijum znamenitih Srba koji su svoj život posvetili Erosu i lepoti žene. Mada su mnogi od njih poznatiji po svom delu, kao vladari ili umetnici, svejedno, celi je njihov život bio satkan od emocija, od ljubavnih treptaja, od strasti. U ovom zborniku Isidora ne piše o zavodnicima i zavedenim, ona svojim čitaocima predstavlja muškarce, slavne Srbe, koji su svoju slavu podredili slavi žene.

Ovaj romantični panoptikum se kreće od naših vladara, preko Nemanjića, Obrenovića i Petrovića, od Kralja Milutina preko Njegoša, Cara Dušana, Kralja Milana i Kralja Aleksandra, do naših najznamenitijih književnika kao što su Crnjanski i Andrić ili savremenika Bećkovića i Pavića, otkrivajući čitaocima istinu o njihovom emotivnom biću, dokazujući da su najveća državotvorna i umetnička dela nastajala i nastaju jer je u srcima njihovih stvaralaca bio i biće plamteći ritam ljubavi. Jer su delali i deluju pod opsesijom. Opsednutošću ženom bez koje ne bi bilo ni srpske države ni srpske kulture.

Tajna Titovog kreveta

Tajna Titovog kreveta je triler čija se radnja odvija u jednom od najmisterioznijih hotela na svetu – Pera palasu u Carigradu – u kojem su odsedali najbogatiji, najmoćniji i najslavniji ljudi sveta. Ovaj roman, baziran na dokumentarnom materijalu, otkriva dugo skrivane tajne iz života Josipa Broza Tita koji je nekoliko puta boravio u Pera palasu.

Kako su tajne službe uplele svoje prste u jednu skandaloznu, veliku ljubav o kojoj se ćutalo više od pedeset godina?

Da li je i koliko puta Tito zamenjen dvojnicima? Ko su bile njegove rane ljubavi i strasti? Kakav je bio Titov ljubavni život pre Jovanke? A kakav je bio njegov skriveni odnos sa Agatom Kristi i Džeki Kenedi? Kako su tajne službe uplele svoje prste u jednu skandaloznu, veliku ljubav o kojoj se ćutalo više od pedeset godina? Samo su neka od pitanja koja Isidora postavlja i razrešava u ovom neponovljivom romanu.

Ozloglašena

Ozloglašena ili Moderna Pandora predstavlja pravu poslasticu za sve kolekcionare i istinske ljubitelje Isidorinog spisateljskog opusa. Iako objavljena sada već davne 2002. godine, ova knjiga na 167 strana se definitivno čita u jednom dahu!

Kako preživeti porođaj u Srbiji

Ovo je definitivno prva knjiga kojom Isidora Bjelica na realan i duhovit način, bez laži i skrivanja govori o trudnoći i porođaju. Knjiga sadrži dnevnik njene prve i druge trudnoće, fotografije celog porođaja kao i očev dnevnik sa lica mesta. Razočarana što gotovo ni jedan od svetskih priručnika ne može da primeni na naše realne uslove Bjelica je napisala knjigu koja sadrži sve najvažnije medicinske savete tokom devet meseci, ali koja daje i do sada skrivane psihološke, prijateljske i praktične savete kako da trudnica u Srbiji preživi trudnoću i porođaj i da to ne bude traumatično i frustrirajuće iskustvo.

Ovo je prava knjiga koja vam bez zadrške pruža sve ono što ostali prećutkuju o najvažnijem događaju u ženinom životu.

Ove i mnoge druge knjige Isidore Bjelice možete pronaći u izuzetno bogatoj i pristupačnoj ponudi online knjižare Knjige na dlanu!

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.