Isidora Bjelica ostaje nam svima u sećanju uz kraljevski komplet knjiga

Isidora Bjelica ostaje nam svima u sećanju uz kraljevski komplet knjiga

Isidora Bjelica, jedna od najplodonosnijih i intrigantnih modernih srpskih spisateljica nas je nedavno napustila. Međutim, umesto žaljenja i oplakivanja, kakvo ni ona samo nije želela, ovde smo da slavimo život i bezvremenu umetnost. Ova velika spisateljica za sobom je ostavila preko šezdesetak dela i za gotovo svako od njih se može reći da je steklo status kultne knjige na ovim prostorima. To potvrđuju kako brojne nedelje boravka po vrhovima besteseler lista, tako i desetina hiljada prodatih knjiga. A kao dodatna potvrda njene umetničke veličine jeste i potvrđena internacionalnost i činjenica da su njena dela prevođena na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik.

Isidora je, između ostalog, i dobitnik mnogih književnih nagrada tokom svog veka, među kojima su najpoznatije dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, nagrade za književnost studenata Sorbone, Karić nagrade za publicistiku i nagrade „Dragiša Kašiković“ za publicistiku, kao i mnogobrojnih drugih nagrada za njen iscrpan humanitarni angažman. I baš zato su Knjige na dlanu odlučile da makar malo vrate Isidori za sve to edukujući i upoznavajući što veći broj ljudi sa njenim bogatim opusom. Odatle vam i predstavljamo Kraljevski komplet od četiri dela koje se mogu svrstati u rang kultne knjige: Kraljice Serbske, Tajni život slavnih Sprkinja, Tajne vladara Serbskih i Princeze di Montenegro.

Isidora Bjelica Ostaje Nam Svima U Secanju Uz Kraljevski Komplet Knjige Na Dlanu Min

1 – Kraljice Serbske, intrigantan put kroz istoriju

Otkrijte do sada nepoznatu stranu srpske prošlosti ispričanu kroz vizuru naših kraljica, princeza i carica.

Svetice ili bludnice, bogougodne supruge ili proračunati političari – žene srpskih vladara uticale su na našu istoriju više nego što pretpostavljamo.

Od srednjeg veka do današnjih dana o našoj istoriji nam govore kao da se odvijala bez bitnijih ženskih aktera. Isidora Bjelica istražuje, prikazuje i dokumentuje drugačiji pogled na našu prošlost, onaj u kojem su žene imale važnu ulogu, i otkriva nam: je li jedini greh proklete Jerine bio to što je terala Srbe da grade? Da li je Evdokija zavela sve Nemanjiće pa i Rastka i zašto ju je muž oterao golu sa dvora? Da li je kralj Milutin zidao toliko manastira da bi sakrio svoj greh počinjen prema Simonidi? Zbog čega se zaista raspalo Dušanovo carstvo. Kako je Draga Mašin od najperspektivnije srpske spisateljice završila kao najomraženija vladarka. Da li je poslednja srpska princeza bila Amerikanka? Otkrijte sve dugo skrivane tajne Nemanjića, Hrebeljanovića, Obrenovića i Karađorđevića.

2 – Tajni život slavnih Srpkinja, pravo štivo za osnažavanje žena

Kakve se tajne kriju u životu Desanke Maksimović, Isidore Sekulić, Teodore Marković alias Dore Mar, Ksenije Atanasijević, Milene Pavlović Barili, Anice Savić Rebac? Upoznajte skrivanu stranu života slavnih Srpkinja kroz potresne, nežne, intrigantne, šokantne priče o dosad nepoznatim detaljima iz njihovog života. Zbog čega Isidora Sekulić zavodi svoga učenika i biva optužena za pokušaj ubistva muža? Šta je dovelo do toga da Anica Savić Rebac koristi opijate, a beogradska čaršija je navede na samoubistvo? Kako je Ksenija Atanasijević postala srpska Mata Hari i član „Crkvenog kamernog orkestra“? Kako je sujeverna Desanka Maksimović postala režimski pisac? Da li ste znali da je Milena Pavlović Barili bila špijunka vlade u izbeglištvu i žrtva muža homoseksualca, a da je Dora Mar proživela svoj vek u žarištu nadrealističkih perverzija…

3 – Tajne vladara Serbskih, poput prave kultne knjige

Knjiga koja na osnovu relevantnih i dugo skrivanih rukopisa otkriva pravu istinu o najvažnijem istorijskom trenutku za Srbe.

Šokantan rukopis koji na egzaktan način objašnjava da Vuk Branković ne samo da nije bio izdajnik nego je bio jedan od najvećih srpskih heroja i jedini koji je 1389. godine pobedio…

4 – Princeze di Montenegro, nešto zaista uzbudljivo i neočekivano

Još jedna intrigantna knjiga koja na zanimljiv način otkriva činjenice kako su četiri Crnogorke odredile sudbinu savremene Evrope više nego svi slavni muškarci zajedno.

Pred nama se pojavljuje istinska slika o četiri sasvim neobične, hrabre, emancipovane, slobodoumne i pre svega, moderne žene koja se nije uklapala u smešnu atavističko-guslarsku predstavu o ženi-majci i paćenici bez identiteta i afiniteta…

Ove i mnoge druge kultne knjige kako Isidore Bjelice tako i mnogih drugih domaćih i svetskih pisaca možete pronaći u izuzetno bogatoj i primamljivoj pobudine online knjižare Knjige na dlanu koja u svakom trenutku nudi pregršt popusta i knjiga za svačiji džep. Isidora Bjelica možda nije vise među nama, ali njena jedinstvena pojava i bogati opus će nastaviti da žive!

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.