Elena Ferante i odrastanje devojčica iz Napulja

Elena Ferante i odrastanje devojčica iz Napulja

Elena Ferante  je jedna od najpopularnijih autorki upoznala je svet sa životom u Napulju pedesetih godina XX veka. Siromaštvo kao sastavni deo odrastanja u prigradskim četvrtima grada, koji je pretrpeo velike ljudske žrtve tokom Drugog svetskog rata, postaće i važno obeležje devojčica koje u njemu odrastaju i biju svoje životne bitke.

Romani Elene Ferante su doneli živopisne priče o realnim životnim problemima siromašnih u Italiji i razumevanje različitih životnih puteva junakinja.

Elena Ferante

Ko je Elena Ferante?

Elena Ferante je pseudonim autorke ili grupe autora koji stoje iza čuvene Napuljske tetralogije koja počinje romanom Moja genijalna prijateljica. Nedavno je ekonomski novinar Klaudio Gati pronašao da se iza poznatog pseudonima krije prevodilac Anita Raja i njen suprug Dominiko Starnone, književnik.

Prevodioci čuvene tetralogije smatraju da to ima smisla jer su oduvek i mislili da su romani pisani u četiri ruke. Bilo kako bilo, ljubitelji književnosti smatraju da postojanje pseudonima treba poštovati i tako olakšati pisanje, ali i život genijalnoj autorki. 

Moja genijalna prijateljica

Roman koji su zavoleli čitaoci širom sveta osvaja specifičnom vizurom devojčice Elene koja otkriva fantastično prijateljstvo sa vršnjakinjom Lilom. Dve devojčice, bitno različitog temperamenta, odrastaju u surovim okolnostima koje doživljavaju više kao bajku nego kao realnost. Stalno nadmetanje i rivalizam, nekada otvoreni a nekada prikriveni, omogućili su devojčicama da odrastaju sa saznanjem da imaju jedna drugu.

Uzajamno poštovanje i ljubav nalik sestrinskoj predstavljaju dašak vazduha u surovosti siromaštva i depresivne okoline. Čitaoci se upoznaju sa mentalitetom i životnim (ne)prilikama meštana malog grada na jugu Italije koji se oporavlja od Drugog svetskog rata. Moja genijalna prijateljica je roman koji se ne ispušta iz ruke do poslednje stranice.

Priča o novom prezimenu

Nastavak priče o dve devojčice, Lile i Elene, ovoga puta u ranim dvadesetim godinama, roman je koji održava znatiželju čitalaca, dajuči Napuljskoj tetralogiji na popularnosti.

Priča o novom prezimenu naglašava različit karakter devojčica i otkriva dijametralno različit životni put. Lila živi monotonim životom udate žene, dok Elena studira i otkriva sebe, ali ipak ostaju duboko povezane.

Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju

Treći roman iz tetralogije Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju donosi nastavak sage, ovaj put o dve odrasle žene, koje malo šta vezuje sem zajednički proživljenog detinjstva. Lila napušta muža nakon rođenja deteta i primorana je da se sama bori sa nemaštinom i drugim nedaćama.

Elena objavljuje svoj prvi roman nakon uspešno završenog fakulteta, što joj otvara vrata visokog društva.

Priča o izgubljenoj devojčici

Roman Priča o izgubljenoj devojčici je četvrta knjiga čuvene Napuljske tetralogije u kojoj se vidi rasplet u životima dve prijateljice. Elena se nakon književnog uspeha vratila u Napulj da bi bila sa voljenim čovekom. Lila se za to vreme posvetila preduzetništvu i postala ono od čega tokom odrastala bežala.

To su sve loše pojave u životu malog napuljskog predgrađa poput kriminala, nepotizma i šovinizma. Lila se konačno ostvaruje u materijalnom smislu i postaje čak vrsta lokalnog privrednog lidera.

Dani napuštenosti

Roman Dani napuštenosti je mala studija o strahu od napuštanja, baš kada se doslovno i realizuje. Nakon što je muž napusti i ostavi sa dvoje male dece, glavna junakinja biva prinuđena da se suoči sa novom realnošću.

Tokom vremena postaje svesna činjenice da se okolnosti nikada više neće vratiti na staro, te počinje da luta bez smisla. Tada ponire duboko u najtamnije delove svoje duše.

Mračna kći

Glavna junakinja Leda je sredovečna razvedena žena koja živi sa dve ćerke koje su, pored njenog profesorskog rada, centar njenog sveta. Prelomni momenat nastaje kada ćerke odluče da se presele kod oca u Kanadu, i tada umesto tuge i potištenosti oseća oslobođenje.

Tokom letnjeg odmora u malom primorskom gradu na jugu Italije, upoznaje jednu interesantnu porodicu koja je nagoni na duboko razmišljanje i kopanje po sopstvenoj duši.

Sve knjige Elene Ferante možete naručiti putem našeg sajta, uključujući i komplet Napuljsku tetraloguju po promotivnoj ceni.

Knjige možete poručiti putem portala Knjige na dlanu OVDE

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.