Svetislav Basara kao fenomen

Svetislav Basara kao fenomen

Da li ikoga Svetislav Basara ostavlja ravnodušnim?

 

Teško. 

 

Možda nekoga ko nije čitao njegove knjige, tekstove, kolumne i nastupe na televiziji.

 

Njegovu Famu o Biciklistima deo čitalačke javnosti doživljava kao genijalnu, knjigu koja je obeležila jednu fazu srpske književnosti.

 

Opet, ta Fama nije bila dovoljna za najprestižniju nagradu za pisce u Srba, NIN-ovu nagradu. Nepravda je u nekoj meri ispravljena kada je Uspon i pad Parkinsonove bolesti uspeo Basaru i formalno među književne velikane.  

 

Za druge je Fama nerazumljiv roman, pa govore i da Parkinsonova bolest nije Basarin uspon, već pad. 

 

Čak i ako niste čitali Basaru, verovatno ste naleteli na njegovo delovanje i izjave koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Bez dlake na jeziku, ovaj pisac se ne libi da se uhvati u koštac sa temama politike, kulture, stanja u društvu.

 

Nekome se njegov stav ne sviđa, nekome sviđa, i on definitivno zna kako da ispriča priču i izazove emocije, kako u književnosti, tako i svojom pojavom. 

 

Basaru ne treba posmatrati u kontekstu njegovih kolumni za Danas, gostovanja u Utisku nedelje, koje je podelilo Srbiju ili njegovih zapaljivih izjava. Basara je, de facto, jedan od najuticajnijih srpskih pisaca modernog doba i greh je ne odvojiti njegov književni opus i posmatrati ga nezavisno od njegovih nastupa u javnosti.

 

Spremili smo i specijalnu ponudu za sve poštovaoce lika i dela Svetislava Basare, ali i one koji ne znaju mnogo o njemu. Upoznajte ga tako što ćete naručiti komplet od četiri sjajne knjige Ukleta zemlja, Kratkodnevnica, Mongolski Bedeker i Na Gralovom tragu za samo 996 dinara i uz to dobiti GRATIS KNJIGU – Srce zemlje. 

 

Javite nam vaše utiske! 🙂

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.