04.07.2017

Preporuke knjige – „Tajna knjiga imena: Zovem se…“

preporuke knjige, Preporuke knjige – „Tajna knjiga imena: Zovem se…“

Predstavljamo vam prvi u nizu tekstova iz sekcije „Preporuke knjige“.

U sekciji „Preporuke knjige“ ćemo se baviti novim i zanimljivim izdanjima o kojima možda niste imali prilike da čujete ili pročitate negde.

Danas je na repertoaru knjiga „Tajna knjiga imena: Zovem se…“ autora Boba Dobrila Knežević.

Preporuke knjige – „Tajna knjiga imena: Zovem se…“

Svako ko odluči da čita knjigu „Zovem se“ zapitaće se i zbog čega je ova knjiga imena nazvana i ,,Tajna knjiga imena“.

Odgovor je da ova knjiga čuva do sada tajna i mnogima nepoznato značenje imena.

Ovo jeste ,,Knjiga tajni“ koja će vam pomoći da pronađete pravo značenje svog imena, čime možeta i da saznate šta je pravo značenje Vašeg karaktera ili najznačajnije osobine i time i svoju životnu ulogu. 

Savremeni psiholozi, opet, tvrde da značenje imena ne mora da bude povezano sa uspehom, ali može svakoga da usmeri da izabere svoj put i svoje ponašanje na tom putu koje može da ga dovede do uspeha.

Kako se tumači imenica ime?

Svi verujemo da znamo, kao što i verujemo i da znamo šta znači naše ime. Ili bar nagadjamo.

Prema stručnom tumačenju, imenovanje (nekog) se tumači kao „davanje imena ili naziva odnosno kazivanje imena ili nazivanje poimenično. Imenom možemo da označimo nekog i nazivom zvanja, položaja ili službe. “ Doslovno, sva reč može da bude osnova za ime.

Imenuje se dete na rodjenju. Onaj ko učestvuje u davanju imena ili se zauzima da dete dobije odgovarajuće ime je kum.

Otvorimo li Bibliju, pročitaćemo da je u knjizi zvanoj ,,Stvaranje sveta“ ili „Knjiga postanka“ ili ,,Tora“, u Drugoj glavi zapisano da je prvi čovek na planeti Zemlji ili prvi stvoreni,  a nerodjeni čovek  imena Adam  ili Čovek (stvoren) od (crvene) zemlje nadenuo ime ,,svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj“ koje je stvorio Bog pre Adama da mu služe. Stvorio je Bog i savršenog druga Adamu. Drugog pola. Nazvao ga je Čovečica ili Žena. Adam je ime promenio u Eva. “Tajna knjiga imena“ će Vam pomoći da saznate da je značenje imena  Eva – Ona koja daje život ili Živodarka. Znači, prvostvoreno živo biće ili Čovek imena Adam je i prvi kum na planeti zemlji. Svojim sinovima je dao imena Kain ili sticanje imovine, Avelj ili pastir ili čuvar ovaca što dalje znači Onaj koji čuva krotke i poslušne. Sit je treći sin Adama i Eve. Značenje imena koje mu je otac Adam dao upravo i govori o njegovoj ulozi. Obeležava onoga  koji je odredjen da popravi (greške svoje starije braće). Njegov potomak Enoh se pojavljuje u „Otkrovenje/Apokalipsisu“ kao jedan od dva poslednja proroka pre završetka ljudskog postojanja na planeti Zemlji. Značenje imena Enoh je upozoravajuće. Obeležava osobu koja se zavetovala da ceo svoj život posveti ugađanju (drugima) pritom se rukovodeći isključivo pravilima koja je odredio Bog.

 

Prvi i poslednji prorok u islamu je Muhamed. Rođen je kao Arapin. Njegovo ime svojim osnovnim značenjem obeležava čoveka koji je dostojan hvale. Ime je dobio od svog oca Abdulaha, mnogobošca i tada nemuslimana. Ime Abdulah se tumači kao Onaj koji voli ili obožava Boga. Majka proroka Muhameda je Amina. Njeno ime  označava mirnu i pouzdanu ženu. Time i značenje imena roditelja prvog proroka islama navodi da je odrastao u mirnoj sredini bogoljubivih ljudi. Ime njegove kćerke Fatime, koja mu je glavni naslednik u propovedanju, je uzdržljiva ili asketa. Upravo onako kakvim bi trebalo da bude ime propovednika nove religije.

 

Princ Sidarta, poznatiji pod imenom Buda, je svoje drugo ime dobio po značenju svog učenja ili budizma. Označava budnost, odnosno potpunu probudjenost svih čula,  što mu je pomoglo da shvati poreklo bola i patnji, ali i put koji vodi do oslobodjenja od njih preko nirvane ili nestajanja ili gašenja (čula). Rodila ga je Maja Mahana ili Velika Maja. Žensko ime Maja u nepalskoj kulturi znači iluzija, dok ga hindi tradicija u prenosnom značenju tumači kao – privid. Otac princa Sidarte  je vladar severno indijske pokrajine ispod planine Himalaji. Ime mu je Sudhodana ili vrlo bogat čovek, odnosno vlasnik osnovne životne hrane bogatih – što je tada bio beli pirinač.

 

Na isti način mogu i da se protumače i ostala imena raznih naroda sveta, kao i imena koja su nama istorijski i kulturološki zanimljiva.

Mnoga i jesu protumačena u ovoj knjizi uporednih značenja imena naroda sveta.

Kaže se „Nomen omen est“.

Ime je znamen.

Ukoliko želite da pročitate knjigu „Zovem se“, možete je veoma lako kupiti i naručiti u samo par klikova na onlajn marketima Google Play i iTunes .

Ako vam se dopao ovaj članak i podržavate našu novu sekciju „Preporuke knjige“, pročitajte još zanimljivih tekstova na našem blogu.