23.06.2017

Literatura za plažu: Top 5 knjiga koje morate pročitati ovog leta

knjiga, Literatura za plažu: Top 5 knjiga koje morate pročitati ovog leta

Čitanje na plaži? Da, to nam je omiljena zanimacija dok pokušavamo da pocrnimo, a i odlično mesto da u miru, bez obaveza, pročitate sve ono što niste stigle ili što je aktuelno ove godine. I mi smo napravile listu svih knjiga koje treba poneti na plažu. Evo, naših predloga, a čekamo i vaše u komentarima. Verujemo da je i vas neko štivo ostavilo bez daha ove godine.

“Svet leda i vatre”, Džordž R. R. Martin

knjiga, Literatura za plažu: Top 5 knjiga koje morate pročitati ovog leta

Niste gledale “Igru prestola”? Onda svakako morate da pročitate zbog čega su svi toliko zaluđeni ovom serijom. Imate vremena, jer nova sezona dolazi tek sledeće godine na proleće.

Ova bogato opremljena knjiga – sa više od sto sedamdeset originalnih ilustracija u boji – predstavlja sveobuhvatnu istoriju Sedam kraljevstava i pruža žive opise epskih bitaka, ljutih suparništava i smelih buna iz kojih su proistekli događaji opisani u romanima iz ciklusa “Pesma leda i vatre” i prikazani u televizijskoj seriji “Igra prestola”.

 

“Osmeh za svaki dan”, Jelica Greganović

knjiga, Literatura za plažu: Top 5 knjiga koje morate pročitati ovog leta

Ova knjiga nudi više od neobuzdanog smeha – umeće da se živi život, svaka njegova sekunda. Živeti i smejati se neobuzdano i glasno zadaci su koji ne mogu da se odlože za kasnije.

“Što ja volim emancipaciju, prosto je obožavam. Moje pretkinje za emancipaciju čule nisu, zato su rmbale kao robovi vascelog života, a onda je jedna od mojih baka načula da tako nešto postoji i odlučila da to u svoje dobro iskoristi. Završila je učiteljsku školu i od tada je em radila kao učiteljica, em rmbala kao i sapatnice iz druge rečenice.”

 

“Kuća sećanja i zaborava”, Filip David

knjiga, Literatura za plažu: Top 5 knjiga koje morate pročitati ovog leta

Knjiga koja je dobila NIN-ovu nagradu za prošlu godinu, svakako se mora pronaći u vašoj literaturi. Filip David piše o tome kako svako ponekad želi da postane neko drugi, ali šta ako dobije i priliku za to?

Albert Vajs je još od detinjstva imao prilike da promeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vreme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zameni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobegne iz nemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

 

“Preljuba”, Paulo Koeljo

knjiga, Literatura za plažu: Top 5 knjiga koje morate pročitati ovog leta

Najuticajniji savremeni pisac Koeljo, vraća nam se na velika vrata ovom knjigom. Verujemo da će vam biti dovoljno samo ovoliko o knjizi.

Začuđujuća priča o tome kako izgleda imati sve a biti nesrećan. Linda uvek želi više… Posle susreta sa političarem koji je nekada bio njen dečko, još pre nego što se udala i postala poštovana žena, posvećena majka i uspešna novinarka, ona se upušta se u strastvenu, opasnu i zaraznu vezu, ali sa dalekosežnim posledicama. Provokativna i intrigantna, Preljuba je roman o otkrivanju strasti u životu, o večitom pitanju nije li upravo „ova ljubav“ ona prava…

“Avanture nevaljale devojčice”, Mario Vargas Ljosa

knjiga, Literatura za plažu: Top 5 knjiga koje morate pročitati ovog leta

Dobitnik Nobelove nagrade, koji je toliko pažnje izazvao svojim dolaskom u Srbiju pre nekoliko dana, vraća se sa epskom ljubavnom pričom.

“Nosila je laku, providnu bluzu koja je dopuštala da se vidi početak njenih grudi, široku jaknu koja je lepršala u ritmu njenih pokreta i čizmice s visokom štiklom boje cigle. Dosta dugo je posmatrala statuu nepoznatog psa na ulazu i melanholično je požalila što ima „tako komplikovan život“, jer bi inače volela da usvoji kucu. Upamtio sam to: to će biti poklon za njen rođendan, ako otkrijem kad je.”