fbpx

Mali princ – još jedno čitanje i let kroz vasionu

Mali princ – još jedno čitanje i let kroz vasionu

Neke kultne knjige nije potrebno posebno opisivati jer uglvnom svi poznaju njihovu radnju. Ipak Mali princ je s velikim razlogom treća najprodavanija knjiga na svetu nakon Biblije i Kapitala Karla Marksa.

Danas u vreme pandemije korona virusa i u iščekivanju društvenih promena širom sveta, važno je da ponovimo poruke koje nam daje ova divna knjiga. Baš te poruke nas vraćaju na fundamentalne vrednosti koje ne smemo da zaboravimo.

Zašto Mali princ osvaja odrasle?

Iako smo je svi čitali u detinjstvu, svako novo čitanje donosi bolje razumevanje i otkrivanje simbolike koja u detinjstvu nije razumljiva. Ovaj alegorijski roman će tek sa godinama otkrivati nove slojeve, u skladu sa zrelošću čitaoca.

Iz tog razloga je mnogi odrasli, navode kao svoju omiljenu knjigu kojoj se iznova i iznova vraćaju. Često baš pisci, poput Mome Kapora koji je Antoana de Sent Egziperija navodi kao svog uzora, a Malog princa kao omiljenu knjigu.

Iako je pisan za vreme strahota Drugog svetskog rata (1943), Mali princ je litijumska baterija optimizma, vere i ljubavi. Nevinost sa kojom otkriva dubinu ljudskih emocija, vrednosti, nadanja i zabluda deluje podjednako na sve generacije.

Mali princ postavlja pitanje svrhe odanosti i ljubavi kroz dirljivu priču o jednoj ruži u koju se zaljubljuje.

Za sva vremena

Najvažnije lekcije princ dobija istražujući svet odraslih na drugim planetama koje posećuje i postaje skeptičan i ogorčen njihovim materijalizmom, egoizmom i nedostatkom ljubavi. Na zemlji princ sreće lisicu koja ga uči mnogo čemu, što će biti tema i njegovih razgovora sa pilotom u pustinji.

Jedna od „lekcija“ koja ostaje u svesti većini čitalaca je čuvena rečenica: „Čovek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.“

Mali princ je pun entuzijazma, zanosa i vere u iskrenost i ljubav. Zato nakon čitanja daruje „podmlađen“, da ne kažem naivan pogled na svet, vraćajući nas čistoti tipičnoj za decu.

U vreme u kojem je socijalno distanciranje i isključivanje postalo preporučljivo Mali princ ima posebnu ulogu. Kao da je pisan za ovo vreme jer poziva na promišljanje sebe i drugih, različitih mogućih svetova (društava) na putu kroz vreme.

Vraćanje na vrednosti koje nisu upitne podseća  nas da, uprkos promovisanoj socijalnoj distanci, ne možemo daleko bez ljubavi, odanosti i prijateljstva. Samo širenje srca i prihvatanje donosi napredak i rast, nasuprot zatvaranju u sebe, sebičnosti i materijalizmu.

Ova lepa priča nas uči da su za kvalitetne odnose sa drugim ljudima neophodni vreme, strpljenje i posvećenost. Lik lisice se posebno bavi ovom temom kroz priču o pripitomljavanju (biti nekome sve na svetu) i odgovornost koja ide sa tim.

Čarobni Egziperi

Pored genijalne priče, koja ju je svrstala među kultne knjige, čitaoce oduševljavaju i prelepe ilustracije koje je napravio sam autor. Mali princ zahteva od čitalaca duboko kopanje po simbolici priče, ali i po sopstvenim slojevima ustaljenih stavova i emocija.

Knjiga Mali princ je idealan poklon za osobe do kojih vam je stalo i u čiji duhovni rast verujete. Poklanjajući Malog princa darujete ljubav i veru u dobro, nasuprot prostoj zabavi kojom smo uglavnom okruženi.

Kada ga čitaju decu neće biti u mogućnosti da ga sagledaju u potpunosti, ali će ih obasjati znatiželjom, beskrajnim krilima mašte i optimizma. Prvo čitanje u detinjstvu ili ranoj mladosti je tek prva plovidba uzbudljivim morem kome će svakako još vraćati.

Portal  Knjige na dlanu vam omogućava da izaberete jedno od četiri izdanja u zavisnosti od željenog izdavača i nivo opremljenosti knjige. Mali princ je bio inspiracija i drugim autorima poput Katrin Keno, čije knjige takođe možete pronaći kod nas.

Knjigu Mali princ možete kupiti već danas na linku OVDE

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.