30.10.2018

Knjige za decu i njihov uticaj na usvajanje etičkog kodeksa

Knjige za decu, Knjige za decu i njihov uticaj na usvajanje etičkog kodeksa

Nikoga ne bi trebalo preterano da iznenađuje činjenica što su knjige za decu u pojedinim zemljama, a tu se pre svega misli na one sa najrazvijenijim sistemima obrazovanja, daleko prodavanije od onih za odrasle. Uticaj adekvatnih knjiga na formiranje ličnosti deteta je praktično nemerljiva i od ključnog je značaja za njegov pravilan razvoj.
Roditelji u 21. veku postaju sve svesniji toga da je knjiga, ne uzimajući u obzir u kakvoj je formi prezentovana, jedan od najvažnijih činilaca u prihvatanju i saznavanju pravilnog etičkog kodeksa njihove dece i usvajanju moralnih normi koji će ih pratiti kroz čitav život.

Recimo, kada je reč o knjigama za decu, to se vrlo dobro može videti u Velikoj Britaniji čije tržište knjiga tokom proteklih godina beleži stabilan rast. Ono što vredi naglasiti, kao jedan od najvećih razloga tog porasta, jeste to što je isti najprimetniji u okviru nonfikšn žanra (31%), odnosno u sadržaju čiji autor preuzima odgovornost za istinitost i tačnost događaja, ljudi ili priloženih informacija.

Zašto je to važno napomenuti? Objašnjavajući deci komplikovane kulturne probleme koji ih okružuju ponekad može predstavljati veliki izazov za roditelje, a pomoć u tome pružaju im upravo knjige za decu. Srećom po njih, svet dečije literature prepun je odličnim knjigama koje donose uprošćene odgovore na mnoga pitanja nejasna čak i odraslima.

Naravno, knjige za decu su oduvek uključivale i politički narativ, zbog čega se neretko nalaze i na listi zabranjenih ili cenzurisanih knjiga, što je ujedno i sasvim dovoljna opomena roditeljima da pažljivo biraju knjige za svoju decu.

Međutim, autori pomenutih knjiga uglavnom pišu za dobrobit deteta, iako mnogi od njih često pronalaze nove problematične teme koje ih povezuju i teraju na ujedinjavanje u cilju povećanja uticaja, pa tako i šansi za kvalitetniji sadržaj.

Odličan primer za to daju i knjige koje se tiču imigracije, jednog od najvećih problema u današnjem svetu, ali i one sa daleko ozbiljnijim temama. „Dobijamo na tone predloga i rukopisa za fikciju i dokumentarne priče sa političkim temama – imigracija, pritvor, izbeglice, policijska brutalnost i seksualno uznemiravanje“, izjavila je izdavačica Megan Tingli.
Mnoge knjige sa gore navedenim temama obrađuju brojne kompleksnosti na human, iznijansiran i inteligentan način. Ne treba zaboraviti da su takve priče prevedene na jezik dečijeg uzrasta i neretko imaju za cilj da uključe mlade čitaoce i navedu ih na pozitivnu akciju. Dalje, to povećava motivaciju za pronalaženjem novih informacija i stvara čitateljsku naviku kod deteta, što vodi ka lakšem snalaženju u školskim klupama i daleko boljem razumevanju sveta koji nas okružuje.

Online knjižara, najlakši put do željene dečije knjige

Sve je više čitaoca koji se „prebacuju“ na online kada krenu u potragu za željenom knjigom i to nije činjenica koja važi samo za stanovnike pojedinih razvijenijih država, već za sve delove planete koji u ovom veku mogu da uživaju u prednostima internet kupovine, uključujući Srbiju.
Zato ne čudi što u poslednjih nekoliko godina sve veći broj knjižara u svetu, u skladu sa potrebama svojih klijenata, „postaje“ i online knjižara. Tačnije, izdavači se upuštaju u tranziciju ka internet poslovanju i tako u velikoj meri olakšavaju i sebi i svojim klijentima.