fbpx

ČUVAMO SEĆANJE NA NAŠE PRETKE!

ČUVAMO SEĆANJE NA NAŠE PRETKE!

U znaku sećanja na 11. novembar 1918. godine su sile Antante i Nemačka potpisale primirje i time okončale Prvi svetski rat, danas Srbija obeležava Dan primirja kao državni praznik.

U Prvom svetskom ratu Kraljevina Srbija je ratovala protiv Austrougarske i centralnih sila. Ne želeći da se  preda srpska vojska se povlačila preko Albanije da bi se evakuisala na Krfu gde se reorganizuje i srpska vojska odlazi na Solunski front gde beleže velike borbene uspehe.

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu naša zemlja je skupo platila ogromnom žrtvom. Toliko veliko stradanje smo pretrpeli time što smo izgubili skoro 60% muške populacije, što je predstavljalo trećinu našeg stanovništva u to vreme.

Okončanje Prvog svetskog rata predstavlja takođe veliku pobedu u istoriji Srbije i dan kada je potpisano primirje obeležava dan kada se Srbija oživljava iz „pepela“.  Glavni motiv za amblem ovog praznika je Natalijina ramonda, ugrožena vrsta cveta koja raste na istoku Srbije i ima simbolično značenje. Poznat kao cvet feniks, predstavlja vaskrs srpske države nakon Prvog svetskog rata.

 U duhu naših predaka i očuvanja naše tradicije i istorije samo DANAS poklanjamo uz svaku porudžbinu knjigu SRPSKE NARODNE PRIPOVETKE.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.