Velike civilizacije kojih više nema

Velike civilizacije kojih više nema

Velike civilizacije kojih više nema

Zamislite vreli dan i zgodni, mišićavi muškarac navlači kožu od leoparda preko sebe, onda polako nastavlja da hoda i kad se približi svojoj devojci shvata da se dešava neki jezivi potres, koji njega i njegovu ljubljenu  razdvaja, a i njih i njihovo selo i sve njih trajno udaljava. Možda je to zemljotres, možda napad drugog naroda nikad ne znate… Za to vreme mladi Menna razmišlja hoće li imati vremena da završi pisanje protokola za prijem u palate, vešto i čitko ispisan na papirusu. U tom trenutku se na njega obruši neki divljak sa metalnim oklopom uz urlik. Nije bilo lako biti ni stanovnik nekog sela, a ni na položaju u nekoj velikoj državi jer vam ništa nije garantovalo da će vaš život biti sjajan ili makar obezbeđen.

Svesni ste da na opstanak jednog naroda uticu razni faktori geografski položaj, klima, drugi narodi, osvajanja, itd… Neke mnogo uticajne i velike civilizacije su bukvalno nestale zbog nekog problema kog nisu bile svesne. Na islamske civilizacije sigurno nije uticao Iznogud i njegova želja da bude “Kalif umesto kalifa”, ali je sigurno da su politički prevrati, laži i izdaje uticali na mnoge vladare i njihovo rasuđivanje.

Društvo kakvo danas poznajemo je skoro pa optimalno, ali zamislite da živite u doba kada je navodnjavanje bilo problem, kanalizacija takođe, jedina odeća koju imate je nekoliko modela od kože ili neko platno, a morate i da tražite čistu tekuću vodu. Ne zvuči baš idealno, sem što im je cena kvadratnog metra verovatno niža i mesto za život dobijate ako ga sagradite ili opljačkate nekog. Borite se pored toga za položaj u društvu, ganjate buduću suprugu, to se baš i nije promenilo, sem što je način napredovao, ali u mnogo segmenata današnji način života je mnogo bolji nego pre. Pa koje su to greške iz kojih treba da učimo? To ćete možda saznati iz knjiga Velike Civilizacije čim sednete da ih čitate.

Velike Civilizacije Kojih Više Nema1

Nastanak civilizacija I njihova dostignuća

Mnoge stvari su bukvalno nastale u vremenu pre nekoliko hiljada godina. Od pravljenja točkova, gajenja koza I ovaca do plovila, sata za merenje vremena, pa I pismo uz pomoć kog se sporazumevamo. Ipak sposobnost da izmisle razne stvari, da se odbrane mnogim civilizacijama nije bila dovoljna da opstanu. Sve to ćete pročitati po ceni 8386 dinara za 14knjiga u kompletu na akciji I verovatno biti spremni za neki kviz ili najviše obrazovani u društvu.

Na sve to ipak ste svesni da za ono najbolje treba ipak tim starim narodima I civilizacijama da zahvalite, od pripitomljavanja vuka jer sada imamo pse, pored toga obezbedili su nam papir, točak, vatru, naočare, tekstil, a iznad svega možemo da uživamo u čokoladi. Sada se već brinete šta je sa našim super junacima od pre par hiljada godina, pa sem ako im neki stena nije pala na glavu kao pronađenoj žrtvi iz Pompeja, ako se nisu previse napili od piva koje potiče iz Egipta ili ih je možda pojeo lav u Africi verovatno želite da saznate kako su ti fantastični narodi nestali ili makar kako su im nestale države.

Ukoliko imate želju da saznate još nešto.

Ipak ako želite dodatno da se edukujete I budete u toku sa informacijama, na kraju I da upoznate davne svetove pravac na sajt Knjige ne dlanu I poručite vaš komplet dok je ovaj poseban popust u toku.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.