Recenzija knjige Lovac na zmajeve – Haled Hoseini

Recenzija knjige Lovac na zmajeve – Haled Hoseini

Lovac na zmajeve

Recenzija knjige Lovac na zmajeve – Haled Hoseini

Avganistan 1975: zemlja je u senci istorije. Dvanaestogodišnji Amir odrasta u Kabulu i odlučan je da pobedi na takmičenju u letenju zmajevima, kako bi dokazao umeće i snagu svom ocu. Za to mu je potrebna pomoć druga Hasana. Amir i Hasan odrstaju od malih nogu u istom dvorištu, pošto je Hasanov otac zaposlen kao sluga kod Amirovog oca. Uprkos različitom poreklu, njih dvojica imaju jako prijateljstvo koje podnosi sve izazove iz okruženja i zadirkivanja vršnjaka. To traje sve dok Amir na užasan način ne izda svoje prijateljstvo, na kraju uspešnog takmičenja u letenju zmajevima. Ovaj čin dramatično menja živote obojice i njihovi putevi zauvek bivaju razdvojeni. Ubrzo nakon toga, kreće rat u Avganistanu i zemlja polako tone u potpuno, višedecenijsko uništenje.

Amir je svoje utočište pronašao u Kaliforniji. Iako je izgubio svaki kontakt sa svojim najboljim drugom iz detinjstva, često je razmišljao o njemu noseći teret zbog izdaje. Mnogo godina nakon napuštanja Kabula, Amir se vraća u svoju domovinu, ali sa posebnim zadatkom kojim će vratiti dug i “oprati greh“ iz detinjstva.

Lovac na zmajeve, predstavlja  ’’malo književno čudo’’ Heleda Hoseinija, kome je ovo debitantski roman i koji lično prolazi kroz dramu ratnih stradanja. Ova knjiga pruža uvid u društvo Avganistana kroz vremenski okvir od 30 godina, izvan stereotipa Zapada. Pisac na vrlo jednostavan način dešifruje moralne postulate svog naroda. Ova uzbudljiva i vrlo dirljiva priča, ostavlja jak utisak izazivajući lavinu emocija.

Biljana Radovanović

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.