ZLOČIN 21. VEKA

870,00 RSD

Edvard Bond

FORMAT:14×21

BROJ STRANA:212

ISBN:978-86-523-0033-4

POVEZ:Tvrdi

POGOVOR:Nataša Milović

O knjizi "ZLOČIN 21. VEKA"

Izabrane drame jednog od ključnih dramskih pisaca našeg vremena.
Svetska premijera Bondove drame Melodija.
Naslovna drama Zločin 21. veka govori o budućnosti koja ne mora biti daleka, jer smo, smatra Bond, u njoj već bili. Radnja se odvija u kasnom 21. veku u kojem su svi ljudi kontrolisani pomoću mikročipova i zatočeni u gradovima/logorima.
U dramama Na unutrašnjem moru i Melodija Bond insistira da deci mora biti pružena mogućnost da razumeju svet odraslih, da bi, kao “agenti budućnosti”, mogla da ga promene. Drama Na unutrašnjem moru sublimira sve Bondove antiratne cikluse i govori o razvijanju istorijskog čula, o potrebi da se istorijska zbivanja razumeju i odgovornost za istoriju prihvati.
Tragičnost drame drame Postojanje leži u spoznaji do koje njen junak X dolazi iskorakom iz rutine, neplaniranim skretanjem sa društveno utvrđenog i predodređenog puta. Posle prikazanog susreta s nepoznatim, u sobi sličnoj Orvelovoj 101, to postaje susret i suočavanje sa samim sobom, pri čemu su bekstvo od odgovornosti i povratak na staro je nemoguć.
Drama, veruje Bond, sve autoritete dovodi u pitanje i zbog toga je bez nje nemoguća demokratija kako u grčkom polisu, tako i u današnjem globalnom metropolisu.