Zimski vojnik

899,00 RSD
Format: 13×20 cm
Broj strana: 352
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
10. april 2019.
ISBN: 978-86-521-3322-2
Autor: Danijel Mejson
Prevodilac: Nenad Dropulić

O knjizi "Zimski vojnik"

Knjiga godine po izboru Washington PostaSan Francisco Chroniclea, Nacionalnog javnog radija SAD.
Beč, 1914. godine. Izbio je Prvi svetski rat. Lucije je dvadesetdvogodišnji student medicine i, očaran romantičnim pričama o hirurgiji na bojnom polju, prijavljuje se u vojsku očekujući raspored u dobro organizovanoj terenskoj bolnici. No, stiže u zabačenu dolinu usred Karpata i zatiče bolnicu u rekviriranoj crkvi, okovanu hladnoćom i opustošenu tifusom. Ostali lekari su pobegli, a s pacijentima je ostala samo jedna bolničarka, tajanstvena opatica po imenu sestra Margareta.

Lucije nikada do tada nije držao hirurški skalpel. Dok rat besni zimskim predelima, on se zaljubljuje u ženu od koje mora da uči surovu veštinu snalaženja u medicini. Jednog dana u snegu pronalaze vojnika bez svesti, a u njegovoj uniformi čudnovate crteže. Čini se da vojniku nema spasa, sve dok Lucije ne donese odluku koja će zauvek promeniti njihove živote.

Od pozlaćenih balskih dvorana Beča do smrznutih šuma Istočnog fronta; od sklepanih užurbanih operacionih sala do tutnjave kozačke konjice na bojištu, Zimski vojnik je priča o ratu i medicini, o porodici, o pronalaženju ljubavi usred snažnih plima istorije, a pre svega o greškama koje pravimo i dragocenim prilikama za iskupljenje.

Zimski vojnik vrvi od neverovatnih pripovedačkih slasti… Ove stranice pucketaju od uzbuđenja… Spektakularan podvig.“ New York Times Book Review

„Ovaj roman je san snova… Delom triler, delom ratna povest, delom ljubavna priča.“ Entoni Dor, autor romana Sva svetlost koju ne vidimo