Vladari Srbije

200000,00 RSD

Autor: ĐORĐE BUBALO I PETAR KRESTIĆ
Dimenzije: 30 x 39 cm
Broj stranica: 384
Tip poveza: Tvrdi povez
Godina izdavanja: 2013

O knjizi "Vladari Srbije"

RASKOŠAN PODVIG DOMAĆIH NAUČNIKA, UMETNIKA I ZANATLIJA!

Za sve one koji osećaju veličinu i važnost nacionalnog kulturnog i istorijskog nasleđa i koji žele deo svog imetka da ulože u umetnička dela na svoj ponos i ponos svojih naslednika.

• Tekst iz pera vrsnih poznavalaca srpske istorije: o ličnostima vladara, njihovom javnom i privatnom životu i zaslugama za narod i državu
• Poglavlja o dve vladarske porodice i 27 vladarskih ličnosti, od prvog pomena jednog srpskog kneza u IX veku, Višeslava iz dinastije Vlastimirovića, do zvanično poslednjeg kralja Petra II Karađorđevića i ukidanja monarhije 1945.
• Gotovo 60 ručno slikanih inicijala i vinjeta ukrašenih zlatnom folijom, inspirisanih likom i delom svakog pojedinačnog vladara
• Blizu 280 fotografija u boji (portreti vladara koje su izradili vodeći domaći i strani umetnici, lični predmeti, pečati, vladarske insignije, oružje, zastave, novac, arhivska građa – srednjovekovne povelje s potpisima vladara, pisma, proglasi, ustavi, fotografije, crteži, istorijske karte)
• Novčići prevučeni zlatnom, srebrnom i bronzanom folijom
• Porodična stabla i grbovi vladarskih dinastija iscrtani prema istorijskim izvorima
• Lep i trajan povez od najfinije eko-kože sa zlatnim ornamentima i okovima za uglove
• 384 strane, dimenzije 30 x 39 cm
• 4.000 numerisanih primeraka, praćenih vlasničkim listom

AUTORI
Đorđe Bubalo (1969) – autor poglavlja o srednjovekovnim vladarima. Doktorirao je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde radi kao profesor, a od 2001. angažovan je i na projektima Ministarstva nauke Republike Srbije. Član je redakcije časopisa Stari srpski arhiv i Odbora Leksikografskog odeljenja Matice srpske.

Petar Krestić (1963) – autor poglavlja o Obrenovićima i Karađorđevićima. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zaposlen u Istorijskom institutu. Stalni je član-saradnik Matice srpske, član Redakcionog odbora Srpskog biografskog rečnika Matice srpske, aktivni saradnik Srpske enciklopedije.

Bole Miloradović – autor vinjeta, inicijala i srednjovekovnih karata. Slikar, grafičar, kaligraf i ilustrator. Grafički opremio i uredio više od stotinu knjiga za brojne domaće izdavače (Nolit, Narodna knjiga, Vuk Karadžić, Pravoslavna reč, Izdavački fond SPC…). Nezaobilazno ime u sferi likovnog opremanja knjiga.

POKLON uz knjigu: drveni stalak.