UMEĆE GOVORENJA

PROIZVOD TRENUTNO NIJE DOSTUPAN

Tihomir Petrović
Broj strana / Povez / Pismo:
370 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 14 × 20 cm
ISBN: 978-86-515-0970-7
Godina izdavanja: 2016.

UMEĆE GOVORENJA

Upoređena sa svakodnevnom rečju, javno izgovorena podleže dodatnim sadržinskim, formalnim i dikcijskim ocenama. Na prvom mestu, dobra tema, istinitost i ubedljivost činjenica, kao i snaga, jesu njeno uočljivo svojstvo.

Podesan raspored gradiva, metodički potezi (analiza i sinteza, sagledavanje stvari pod raznim uglovima, pravljenje od jedne ideje dve, pa i od jedne reči dve), suštinski određuju govor izložen sudu i pogledu javnosti. Rečitost izlaganja, pročišćena konstrukcija i prikladnost forme, funkcionišu kao prvorazredni retorički zahtev. Drukčije rečeno, razumljivost, opštepristupačnost, doteranost, estetička ambicija, sve ono što se uzima kao lepota stila, daju izgovorenom osobitu privlačnost.

Umeće govorenja pomaže da se ovlada dobrom organizacijom iznošenja ideja, da govornik postane ubedljiv, da ume da prenese svoje emocije i da postane sposoban da slušaoce pokrene na akciju.

Govorništvo je posebna veština koja se veoma ceni, moć izgovorene reči je velika, a ova knjiga iskusnog predavača i praktičara pravi je postupni i praktični vodič kroz neophodna pravila ovladavanja ovom veštinom. Promišljen izbor primera beseda iz svetskog i domaćeg, klasičnog i savremenog, besedništva pravi je podstrek za vlastite napore.