U ZATIŠJU SNA

700,00 RSD

Autori: Vjera Benkova, Etela Farkašova
Broj strana / Povez / Pismo:
104 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 x 12.5 cm
ISBN: 978-86-515-0715-4
Godina izdavanja: 2012.

O knjizi "U ZATIŠJU SNA"

U zatišju snaje neobična zbirka poezije. Dve iskusne i priznate pesnikinje, Viera Benkova (Bački Petrovac, Srbija) i Etela Farkašova (Bratislava, Slovačka) sačinile su izbor iz svog stvaralaštva i prezentovale ga kao celinu. NJihovi ciklusi nisu mehanički spojeni, već su proizvod uzajamne svesne konfrontacije i specifične vrste dijaloga.

Benkova i Farkašova su pesnikinje različitih senzibiliteta i interesovanja. Intimna liričarka Benkova i filozofski kontemplativna Farkašova komplementarno se dopunjuju.

Vjera Benkova u dosadašnjoj književno-kritičkoj liniji bila je kod književne kritike reflektovana prvenstveno kao pesnik lirskog senzitibiliteta, kod koje dominira visok stepen subjektivizma, stihijska snaga lirskog subjekta, do kojeg dolazi preko iskrenosti, jednostavnosti i neposrednosti.
Poezija Etele Farkašove može se doživeti kao poezija nemira. NJen lirski subjekt se nalazi u permanentnom stanju dramske tenzije između ideala, uspostavljenog u prošlom vremenu i aktuelnog osećaja. On jeu stanju permanetne sumarizacije prošlosti, permanetne analize planiranog i realizovanog, permanetne konfrontacije snova i stvarnosti.

Zbirka U zatišju sna objavljena je u Prometeju, uz pomoć SLOLIA centra za literaturu u Bratislavi, koji je prepoznao važnost i osobenost ovog izdavačkog poduhvata.Pesme su sada po prvi put prevedene i na srpski, od strane pesnikinje Ane Dudaš. Farkašova i Benkova su svojim mnogobrojnim priznanjima, višedecenijskim pisanjem i radom u ustanovama kulture i obrazovanja učinile mnogo za srpsko-slovačko prijeteljstvo. NJihove impresivne bibliografije sadrže eseje, naučne radove, prozna i poetska dela, prevedena na mnoge svetske jezike. Predgovor ovom izdanju napisao je Mihal Babjak sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Komenski.