U skutima Himalaja (II dopunjeno izdanje)

770,00 RSD

Autor: Sonja Lapatanov
Godina izdanja: 2006
Br. str.: 224
Povez: broširano
Format: 14X21CM
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-7346-809-9

U skutima Himalaja (II dopunjeno izdanje)

II DOPUNJENO IZDANJE – Slike zemalja sa obronaka najviše planine sveta i iz sliva Mekonga

Knjiga U skutima Himalaja, balerine, koreografa i svetskog putnika Sonje Lapatanov, zavodljiva je avantura, kroz koju nas na obronke najviše planine sveta i kroz Indokinu vode nadahnuti putopisi, pisani u periodu od 1996. do 2003. godine.

Sonju je odavno privlačio magični, mistični i bajkovit svet, legende i mitovi, jugoistočne Azije, kroz koju teče Mekong, verovatno najtajanstvenija i najnedokučivija među rekama, i posebna draž koja leži u planinskom svetu Himalaja, staništu snega i sedištu bogova na čije glave se neprestano neko penje!

Reč na promociji knjige Sonje Lapatanov „U skutima Himalaja“

Sonju Lapatanov poznajem od kada se rodila. Pratila sam njeno školovanje i stasanje kao baletkse umetnice, pisala o njenim zapaženim ulogama, a zatim o njenom koreografskom radu u pozorištima i na televiziji. Znala sam da rado i često putuje u one delove sveta koji nisu uobičajene turističke destinacije. Pošto i sama strasno volim da putujem sa velikim interesovanjem sam čitala njene putopise u dnevnim listovima i uživala u reportažama i na televiziji. Sasvim prirodno došla je i ideja da sve to veliko iskustvo u poznavanju zemljinog šara Sonja sažme između korica putopisnih knjiga i tako je nastao njen prvenac – „slike zemalja sa obronka najviše planine sveta i iz sliva reke Mekonga.“

Pošto je Sonja smatrala da bih mogla prva da pročitam njen rukopis, s obzirom na moje dugogodišnje iskustvo u pisanju kritika i knjiga o umetničkoj igri, njenu želju sam s radošću prihvatila, jer sam veoma radoznala, a nisam imala priliku da upoznam zemlje koje opisuje u ovoj knjizi, pa je za mene bilo veliko zadovoljstvo da zahvaljujući njoj učim i putujem Nepalom, Tibetom, Butanom, Sikimom, Tajlandom, Vijetnamom, Laosom, Burmom, Sijamom, Kambodžom, … O ovim zemljama sam imala samo izvesna saznanja u oblasti informacija i naše propagande u njima, jer sam se dugo bavila saradnjom naše nekadašnje domovine sa nesvrstanim zemljama. A čitajući Sonjin rukopis i intervenišući zaista zanemarljivo, otkrivala sam nove svetove, nove narode, nove prijatelje. Ova njena knjiga nije bedeker u tradicionalnom smislu, već iskreno doživljen susret sa prirodom, kulturama, narodima zemalja koje nadvisuje najviša planina na svetu i plodi reka Mekong, što Sonja opisuje emocijama koje uzbuđuju. U svojim izlaganjima ona često poredi ono što vidi i doživljava sa onim što naši čitaoci znaju o svojoj zemlji i na taj način nam približava te daleke i čudesne prostore. Ima tu i vernih opisa mukotrpnih savladavanja ćudi prirode, ali i uživanja u iću i piću nama tako dalekih ukusa.

Najkraće rečeno, čitajući ovu zanimljivu, poučnu i lepim jezikom napisanu knjigu zaista bivamo ogrnuti čarobnim skutima Himalaja na jedan sasvim osoben način. Zbog toga očekujemo od Sonje još vrsnih putopisa, koji će se, ako se dobro sećam naših razgovora, odnositi na „kaiš zemlje“, odnosno polutar. U tim novim putopisima bih volela više da saznam o igračkoj tradiciji tih dalekih zemalja, što će Sonja, s obzirom na znanja i domete koje je postigla u umetničkoj igri, veoma dobro uočavati i opisivati. Talenat nikad nije samo jedan, zar ne?

Milica Zajcev

Beograd 18. oktobar 2006. Grafički atelje „Dereta“