TRAG

890,00 RSD

Autor: Aleksandar Vidaković
Broj strana / Povez / Pismo:
124 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 14 x 20 cm
ISBN: 978-86-515-0980-6
Godina izdavanja: 2014.

O knjizi "TRAG"

„Ja nemam kud do u Slovo“ ispovedno čitaocu saopštava Aleksandar Vidaković u svom pesničkom rukopisu s naslovom „Trag“ koji kazuje da je reč o pesniku s božanskim nadahnućem, onim neporecivim, onim s imperativom. A iz takvog nadahnuća je i brizak duše ka nebesima, i to brizak zemnika našeg tla, koji traži suštavstvo, svetlost i „bodro slovo“. Dakle, traži krštenu reč! Traži „belog Goluba nad vodom“, onog što Sveti Duh jeste, i što zari bogotražitelja i čini ga „živom crkvom“ s NJim, koji se srcem prepoznaje i usvaja, jer – On Vaskrsnim zvonom priziva u predi gde smrti nema, već novo svitanje, Na to upućuju i naslovi Hilandar, Sentandreja, Gračanica, Studenica, Krušedol… pa Božić i Bogojavljenje, Pričesni darivi I i Pričesni darivi II, sve do Crkve i Groblja u Osečini, s naznakom da je i Valjevo ovde u Duhu, SLovu i Jeziku.

I to je otadžbinski i zavičajni pev Aleksandra Vidakovića, pesnika molitveno uznesenog. A i kako bi on drugačije pevao kad je svetosavac i prepoznatljiv po krsnoj slavi sa svećom i tamjanom, hlebom i vinom.

Dakle, pred nama su duhovni zapisi poneti iz zavičaja, što čine identitet pesnika kako u ranijim zbirkama, tako i u ovoj, a verujemo da će tako biti i u sledećim, novim.

Aleksandar Vidaković zri Slovom liturgije i traje jevanđelski s NJim. Ono mu je Svetlost! I to svetlost koja zari od NJega k nama i od nas ka NJemu. I tu Svetlost, kao „iskustvenu realnost“ sledi pesnik. Ona mu je Zraka vodilja do utešišta i utočišta.

Pitanja koja u „Tragu“ postavlja Aleksandar Vidaković su iskonska i kroz vekove prisutna, i nema pravog pesnika koji ih nije već postavljao: Ko smo? i Gde nam je kraj?

U Donjem, zemnom, ili u Gornjem, nebesnom, gradu? I šta smo mi bez ikonostasa stradalnog, pa iz toga i vaznetog, gde Sretenje s Gospodom je svetlost u naručju. Iz tog naručja je i LJubav s kazom da ona muškarca i ženu ne doziva samo u dvojinu već da ona Čoveka i Čovečicu ispunjava umnoženjem i oboženjem. Takav je ljubavni pev ovog pesnika. Raša Perić – recenzija)