Akcija!

SVI NA KOLENA

499,00 RSD149,00 RSD

Autor: Zekerija Tamir

Broj strana: 167

Povez: Tvrd

Godina izdanja: 2006.

O knjizi "SVI NA KOLENA"

Izvanredna prilika da upoznamo sjajnog Sirijca, autora ove zbirke pripovedaka koja u arapskom svetu predstavlja zadiranje u nešto o čemu se ne govori – o polnosti, putenosti, strasti i ljubavi.
Zekerija Tamir je odavno napustio rodnu Siriju i emigrirao u Veliku Britaniju, zbog neslaganja sa režimom.
Uzor u pisanju su mu bile baš narodne bajke i basne, pa je tako uspeo da izgradi specifičan jezički i književni izraz – sažeto, prozračno, jedinstveno i originalno.
Uz desetak zbirki kratke satirične proze, u kojima razgolićuje okrutnost vlastodržaca i brojne društvene nepravde, napisao je i više knjiga čudesno toplih priča za decu. Nekoliko tih priča štampao je i Unesko, na arapskom i u prevodu na glavne svetske jezike, kao prekrasne male slikovnice, koje su poklanjane deci širom sveta. Neke od priča prevedene su i na srpski jezik.

Zekerija Tamir nikada se nije libio zadiranja u zabranjene teme, usmeravajući svoju satiru uglavnom prema raskrinkavanju policijskog ustrojstva države, kao i mračnih interesa verskih vlasti.
U ovoj knjizi takvim idejama pridružuje i za arapsku književnost neobične lascivne motive.
Većina priča sadrži nedvosmislene aluzije na zabranjeno ispoljavanje polnosti čemu Zekerija Tamir virtuozno pristupa.

Zbirka Svi na kolena često ide samom ivicom opscenog, ali se pisac i u tom žanru pokazuje kao majstor modernog pripovedanja.