Akcija!

SRPSKI KLASICI – KOMPLET 2+1

PROIZVOD TRENUTNO NIJE DOSTUPAN

Komplet od 3 knjige!

Narodni poslanik / Sumnjivo lice, Branislav Nušić
Pop Ćira i pop Spira, Stevan Sremac

Tvrd povez, 21cm, ćirilica

GRATIS KNJIGA:
Srpske narodne pripovetke

Broširan povez, 21cm, ćirilica

O knjizi "SRPSKI KLASICI – KOMPLET 2+1"

Branislav Nušić (1864-1938) rođen je u Beogradu u osiromašenoj trgovačkoj porodici grčkog porekla. Nušić je detinjstvo proveo u Smederevu, tu je završio osnovnu školu, gimnaziju je učio u Beogradu, a prava studirao u Gracu i Beogradu. Bio je dramaturg i zamenik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, direktor Narodnog pozorišta u Novom Sadu, prvi sreski načelnik u Bitolju, organizator pozorišta u Skoplju, posle prvog svetskog rata upravnik pozorišta u Sarajevu, bibliotekar Narodne skupštine itd. Proživeo je strahote srpskog povlačenja preko Albanije, u ratu je izgubio sina jedinca. Najpoznatije komedije su mu “Narodni poslanik” (1883), “Sumnjivo lice” (1888), “Gospođa ministarka” (1929), “Ožalošćena porodica” (1934), a njegova čuvena “Autobiografija” (1924) jedinstven je primer životopisa koji je od početka do kraja pisan u humorističkom ključu.

 

Pop Ćira i pop Spira je roman Stevana Sremca i ujedno njegovo najpopularnije delo. Tematski je vezan za vojvođansku sredinu (piščev rodni kraj), jednu od tri sredine koje je Sremac prikazivao u svojim književnim delima. Sremčev šaljivi spev (koji je autor ostavio u rukopisu) „Bal u Elemiru“ svojevrsna je najava romana o dvojici popova. Prva, kraća verzija romana (samo delimično sačuvana) objavljena je 1894. godine, u listu „Budućnost“, a druga, definitivna verzija 1898, najpre u nastavcima u časopisu „Brankovo kolo“, a potom i kao zasebna knjiga. U osnovi „Popa Ćire i popa Spire“ je anegdota o svađi i tuči dvojice popova, koju je piscu ispričao njegov ujak Jovan Đorđević.

 

GRATIS KNJIGA:
Srpske narodne pripovetke

9 najpoznatijih pripovedaka iz Vukove zbirke “Srpske narodne pripovijetke” koja je izašla u Beču 1853. godine… 1.Baš-čelik, Zlatnoruni ovan, Međedović, Zlatna jabuka i 9 paunica…