Akcija!

Srpski klasici – HIT akcija – 5 knjiga za 999

3468,00 RSD999,00 RSD

Komplet sadrzi:

  1. Knez Miškin u belom Valjevu – Radovan Beli Marković
  2. Svetovno trojstvo – Miroslav Josić Višnjić
  3. Narodni poslanik – Sumnjivo lice – Branislav Nušić
  4. Izabrana dela – Dragiša Vasić
  5. Izabrana dela – Đura Jakšić

 

Požurite! Ostalo je manje od 5 knjiga na stanju.

Srpski klasici – HIT akcija – 5 knjiga za 999

Knez Miškin u belom Valjevu

U ovom romanu pisac dočarava atmosferu pred početak Drugog svetskog rata u Valjevu. Autoru je cilj da izrazi jezu, strah od dolazećeg i nepoznatog.
U središtu priče su kako obični ljudi, tako i pripadnici književnih kružoka koji, sluteći opasnost, ne uspevaju da pronađu pravi put kroz zamršene događaje.
U takvoj situaciji ima mnogo prostora za prizivanje onostranog. U sferu onostranog spada i želja da se neki poznati junaci, a pre svega junak Dostojevskog, pojave u ovom romanu.
Knjiga predstavlja jednu burlesku, suptilnu igru sa književnošću, njenim tvorcima i čitaocima.

 

Svetovno trojstvo

Svetovno trojstvo, novo delo Miroslava Josica-Visnjica, jednog od vodecih pisaca savremene srpske knjizevnosti u drugoj polovini XX veka, pravi je roman-dnevnik, prozna pletenica od tri dnevnika koje junaci ove knjige vode u vreme raspada nase bivse drzave.

 

Narodni poslanik – Sumnjivo lice

Branislav Nušić (1864-1938) rođen je u Beogradu u osiromašenoj trgovačkoj porodici grčkog porekla. Nušić je detinjstvo proveo u Smederevu, tu je završio osnovnu školu, gimnaziju je učio u Beogradu, a prava studirao u Gracu i Beogradu. Bio je dramaturg i zamenik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, direktor Narodnog pozorišta u Novom Sadu, prvi sreski načelnik u Bitolju, organizator pozorišta u Skoplju, posle prvog svetskog rata upravnik pozorišta u Sarajevu, bibliotekar Narodne skupštine itd. Proživeo je strahote srpskog povlačenja preko Albanije, u ratu je izgubio sina jedinca. Najpoznatije komedije su mu „Narodni poslanik“ (1883), „Sumnjivo lice“ (1888), „Gospođa ministarka“ (1929), „Ožalošćena porodica“ (1934), a njegova čuvena „Autobiografija“ (1924) jedinstven je primer životopisa koji je od početka do kraja pisan u humorističkom ključu.

 

Izabrana dela Dragiša Vasić

Izbor i predgovor za „Izabrana dela” Dragiše Vasića sačinio je Milo Lompar koji se već duže vreme bavi Vasićem kao romansijerom i pripovedačem.

U knjizi se nalaze: „Crvene magle”, „U gostima”, „Resimić dobošar”, „Rekonvalescenti”, „Vitlo”, „Osveta”, „Ispovest jednog smetenjaka”, „Sumnjiva priča”, „Pogibija Jaćima Medenice”, „Svi smo mi koleta od Rozena”, i izuzetan tekst (između publicistike i književnosti) „Dva meseca u jugoslovenskom Sibiru”, koji je nastao kada je pisac za kaznu zbog onoga što je pisao u listu „Progres“, kao kritičar društvenih zbivanja, poslat na dvomesečnu vojnu vežbu na Kosovo.

Iz priče o Dragiši Vasiću, i iz celog njegovog dela, očigledno je da je on, kako Lompar i kaže na kraju svog predgovora, dostigao potpunu negaciju svog angažmana i potpunu afirmaciju svoje književnosti: postao je žrtva koja se razminula sa istorijskim smislom.

 

Izabrana dela Đura Jakšić