Srebrno proleće

1100,00 RSD

Autor: Leona Dorotić Guteša
Broj strana / Povez / Pismo:
179 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 16.5 x 24 cm
ISBN: 978-86-515-1125-0
Godina izdavanja: 2016.

O knjizi "Srebrno proleće"

Knjiga „Srebrno proleće“ autora Leone Dorotić Guteša, Liljane Sokolove i Mihajla Fejse, izrasla je iz najiskrenije i najdublje želje i porebe, da se 20 godina entuzijastičkog volonterskog rada članova Udruženja građana „Zeleni prsten“ pretoči u trajnu reč koja će svedočiti o jednom vremenu kada nam je bila pružena mogućnost da utičemo na naše fizičko, mentalno i socijalno okruženje, ne bi li sačuvali sredinu u kojoj živimo zdravom za generacije koje dolaze. Ova knjiga je jedinstvena po svojoj sveobuhvatnosti, redak dokaz aktivnosti pojedinaca izniklih iz jednog naroda, Rusina i njihovih prijatelja, da pomognu svojim sugrađanima u unapređenju ekološke svesti, da ih obrazuju da bi shvatili zašto je važno očuvati prirodu i sve vrednosti rukom stvorenih, da obrazuju stanovnike Ruskog Krstura i Kucure iz oblasti zdravlja, zaštite životne sredine, religije, ponašanja. Ova knjiga je zauvek ovekovečila sadržaje kojima su stanovnici ovih mesta bili preokupirani i kojima su obogaćivali svoj život, poput cvećarstava, uređivanja svojih bašta, etno radinostima, sportskim sadržajima – pecanjem, biciklizmom, oplemenjivanjem okoline i sredine u kojoj žive sadnjom drveća, pošumljavanjem, brojim manifestacijama…

„Srebno proleće“ je knjiga namenjena svim uzrastima, svim narodima koji žive u Vojvodini i šire (dvojezična(, pisani dokument nesebičnog davanja posebno Leone Dorotić Guteše, predsednice Zelenog prstena, knjiga o njenoj neiscrpnoj energiji, njenoj neutoljivoj želji da učini sve za svoj narod, da ga zadrži u mestu gde su se rodili njihovi dedovi i spreči masovno iseljavanje. Knjiga je pismeni dokaz samopregora da se sopstvenim mogućnostima obezbedi ispravna voda za piće zbog nesrećne okolnosti da je baš voda u Ruskom Krsturu jedna od najproblematičnijih u Vojvodini.

Ovaj visokovredni dokument jednog vremena, će doprineti vaspitanju najmlađih kako se poštuje lepota prirode. Ova je knjiga puna ljubavi prema ljudima, prema rodnom kraju, prema nacionalnim vrednostima, prema onome što jesi i što treba da budeš. Ova knjiga je poruka mladima da moraju da produže da čuvaju sebe i okolinu u kojoj žive.

Prim. mr. dr Liljana Sokolova

Prof. dr Mihajlo Fejsa