SLAVE ZA VELIKE I MALE HRIŠĆANE

PROIZVOD TRENUTNO NIJE DOSTUPAN

Autor: Slavka Petković
Broj strana: 160
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2014.

SLAVE ZA VELIKE I MALE HRIŠĆANE

Narodni običaji su plod strpljivog i dugačkog vremenskog perioda u našem narodu. Nastajali su, oplemenjivali su se, unapređivali i učvršćivali tako da se, bezmalo, samo na osnovu njih može odrediti dobar deo kulturološke geneze. U tome naročito prednjače Krsne Slave. One su naša legitimacija, neponovljivost i osobenost koja se ne može prevesti ni na jedan jezik sveta. Slavske doksologije – Slavarice ništa drugo nisu do narodne molitve ili religiozni svetopisamski i svetootački motivi koji su na sopstven način posrbljivani ili ponardnjavani ali zadržavajući svu svoju dogmatsku, liturgijsku, i uopšte, bogoslovsku utemeljenost i preciznost. Krsne Slave su ostale i do današnjeg dana vrlo interesantna tema kojoj se iznova vraćamo, jer su one prepevano Jevanđelje. Svetitelji uramljeni u Slavarice oreolski svedoče svojim Žitijem i tako na praktičan način pokazuju ceo poredak Crkve Hristove jer je njihov život nerazlučan od njihovih dela. A dela su neprekidna provera teorije. A sve je potopljeno u istinu Hrista. Zato su Žitija Svetih u našoj Crkvi prirodan nastavak Jevanđelja, ona su produženi Hristos u vremenu.

Eto prvog i pravog razloga što se u naše vreme vredna i Slavka Petković odlučila da se posveti ovoj nepresušnoj temi, da se posveti Slavama i nosiocima kalendara Crkve uramljenih crvenom i zadebljanom bojom. Njena napisana Žitija razlikuju od svih prethodnih. Ona to čini na način koji do danas niko nije uradio. Naime, sve priče o Svetiteljima date su savremenoj formi, kroz današnji pristup i prozor interesovanja kako za decu, tako ništa manje interesantne su i za starije. U vremenima kompjutera, video igara i kakvih sve servilnosti, kome je još stalo da se vraća „prevaziđenim“ temama iz neke davne prošlosti? Ali ključ odgonetke, pored one koju imamo u životu Crkve, kojom autorka priziva trajnu aktuelnost ove teme, jeste upravo u njenim rukama, srcu i umu. Rođenog pedagoga, koja se stalno proveravala kroz uzvišeni poziv rada sa decom. Blizu četrdeset priča i isto toliko Praznika u kalendaru Crkve osvetljava kroz monologe, dijaloge, rasprave, uveravanja, nevericu – i niz drugih načina, ali uvek sa svetlom vodiljom da na jedinstven, gotovo neponovljiv način približi Lik i Događaj složenim vremenima, u kojima se najčešće zaboravlja izvorna potreba za vaspitanjem i zdravim podizanjem najmlađih.

Toplo blagodarimo na trudu Slavke Petković, a mi ćemo se po prvi put, ili po ko zna koliko iznova, prepustiti divnoj prozi koju držimo u ruci, okušajući slavski kolač i žito od ove bogate trpeze.

Protojerej-stavrofor dr Dragomir Sando