SKITINICA

300,00 RSD

Autor: Ljiljana Habjanović Đurović
Pismo: Ćirilica
Povez: Meki

O knjizi "SKITINICA"

Kolet je počela da piše zajedno sa svojim prvim mužem, književnikom Anrijem Gotje-Vilarom, koji je njena prva dela objavio pod svojim pseudonimom Vili. Nesrećna u braku, sputana, prevarena na mnogo načina, napustila ga je i stupila u pozorište. Ali nastavila je da piše. O tom periodu njenog života govori roman Skitnica.

To je iskrena i uzbudljiva priča o ljubavi između čoveka iz naših društvenih krugova i jedne putujuće umetnice. NJihova veza se postepeno pretvara u okove koje glavna junakinja raskida da bi sebi i voljenom čoveku sačuvala slobodu. Trebalo je zaista biti beskrajno hrabar i, istovremeno, svestan sebe, pa reći voljenom: „Odlazim, to je najmanje zlo koje mogu da ti nanesem…“ i još: „Dajem ti jedinu priliku da porasteš u mojim očima: udaljavam se…“

Kolet je veliki poznavalac ženske duše i suptilni posmatrač ljudskog osećajnog života. Ona piše neposredno i prirodno, njen stil je jednostavan i profinjen. To je bilo dovoljno da Kolet postane jedan od najznačajnijih francuskih pisaca svih vremena.