SINERGIJA – nastavnika, učitelja, roditelja

450,00 RSD

Autor: Milan Ratković
Broj strana / Povez / Pismo:
255 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 14 x 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-0320-0
Godina izdavanja: 2009.

SINERGIJA – nastavnika, učitelja, roditelja

Poštovani čitaoci!

Ova studija je nastala kao potreba da se pokaže kako nastavnici, učenici i roditelji zajedno u združenom i doslednom interaktinom delovanju imaju ogromnu moć uspešnijeg školovanja dece i omladine. Saradnja
unutar ove trijade, doduše, postoji i sada, ali ona je nejaka, isprekidana, često se gubi, čak i nestaje. I zato je polazna teza ove studije: sinergije učenika, nastavnika i roditelja zahteva odgovor ne samo u teorijsko-spekulativnom maniru već je nužno duboko zaroniti u praksu. Proveli smo široka longitudinalna i transferzalna istraživanja u desetinama osnovnih i srednjih škola i njihovih okruženja sa nekoliko hiljada respodenata na prostorima Srbije, pretežno u Vojvodini (vidi poglavlje 1.)

Dužni smo da se zahvalimo nastavnicima koji su zajedno sa mnom koordinirali, organizovali i uspešno proveli ova istraživanja:

1. Nadi Zdravković, profesoru, zajedno s nastavnicima

Osnovne škole Žarko Zrenjanin Apatin;

2. Branki Bubanj, profesoru Novi Sad,

3. Radoslavi Ikanov, profesoru Zrenjanin,

4. Slavici Jurić, profesoru Bačka Palanka,

5. Ivanki Kitanić, profesoru Kikinda,

6. Veri Sladić, profesoru Sremska Mitrovica,

7. Aleksandri Ber Božić, pedagogu Novi Sad,

8. Tatjani Momčilović, psihologu Novi Sad

Rezultate ovih istraživanja proveravali smo dve godine kasnije kontrolnim istraživanjima koja su ostvarile:

9. Dragica Plačkov, pedagog Novi Sad,

10. Jelena Kriš Piger, pedagog Novi Sad,

11. Mr Marija Vukelić, psiholog Novi Sad.

Autorke su kontrolna istraživanja objavile u tri zasebne knjige u izdranju Revije Misao Novi Sad. O pitanjima organizacije škole i problemima vrednovanja i rejtingovanja u njima, obavio sam konsultacije sa preko stotinu direktora, pedagoga i psihologa u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u okviru Škole za direktore.

Značajne sugestije ovoj studiji dali su mi i profesori univerziteta Mladen Vilotijević, Đorđe Đurić, Emil Kamenov i Nikola Potkonjak, svi redovni članovi Srpske akademije obrazovanja.

Ova studija, kako se već iz naslova vidi, nije namenjena samo stručnoj pedagoškoj javnosti, već pored nastavnika i roditeljima. Cilj je da se s njenim porukama upoznaju i učenici.

Sremska Kamenica, maja 2008.

Milan Ratković