Psalmi u svili duše (1 i 2)

2500,00 RSD

Autor: Nada Aničić Crljenica

Broj strana / Povez / Pismo:
178 / Tvrd / Ćirilica

Dimenzije: N/A
ISBN: 978-86-515-1270-7
Godina izdavanja: 2017.

O knjizi "Psalmi u svili duše (1 i 2)"

„Psalmi u svili duše“, nova pesnička knjiga poetese Nade Aničić Crnjenice, baštini sve one sokove liturgijsko-himnične poetike zlatnog srpskog veka iz perioda Nemanjića, nadovezujući se na lirske tradicije međuratne i poratne srpske lirike, pa sve do najnovijih poetika savremene srpske poezije.

Nadina poetika ima tradicionalistički prostup pevanju i mišljenju. NJen pesnički rukopis starog je kova, jer ovi stihovi odišu duhovnošću koja odzvanja diljem ove knjige. Bez obzira da li su pesme pisane vezanim stihom ili su oslobođene rime i strogih pravila, u svakoj pesmi oseča se tananost i prefinjenost duše koja je izatkala vez od najlepših reči našeg jezika. Toliko bogatstvo jezika retko se sreće i gotovo da sam došao u iskušenje da neke reči počnem da zapisujem u sopstveni rečnik, jer su ti dragulji, odavno zaboravljeni, sada kroz ove stihove ponovo oživeli.

Nadina poesija je čista muzika ožovljena kroz svet detinjstva i sremske ravnice, kroz motive zavičaja, koji se ore poput najlepše himne lepoti. No iza, na prvi pogled jedne razigranosti i raspevanosti, krije se tajna i mudrost koju je lirski subjekt utkao u biće jezika i one se zaumnim putem osećaju iza svakog stiha, iza svake izgovorene reči koja romori i žubori poput hučnog planinskog vrela. Željko Sarić