PRIČE SA KOLENA

PROIZVOD TRENUTNO NIJE DOSTUPAN

Autor: Branko Ćuić Braco

Broj strana / Povez / Pismo:
154 / Broširan / Latinica

Dimenzije: 13.5 x 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-0797-0
Godina izdavanja: 2013.

PRIČE SA KOLENA

Zbirka pripovedaka Branka Ćuića je priča o narodu koji, moglo bi se reći, više ne postoji. Čitaoci će pomsiliti da su se događaji desili u davnoj prošlosti. No, stvarni likovi i običaji prošlog veka koje je autor na ovim stranicama oživeo, iako odvojeni vremenskim periodom, neraskidivo su i sudbinski povezani sa današnjim krajiškim Srbima koji su se posle progonstva 1995. raselili po svetu.

U pripovetkama se ogleda teskoba, čežnja i usamljenost retko naseljenih mesta, planinskih koliba i povijenih koščatih gorštaka. Ti krajevi se često nazivaju krčevinama. Ima mnogo mesta sa tim nazivom po Lici, Kordunu i Baniji. Tako se zove i mesto rođenja autora – Ćujić Krčevina. Nesrećni Krajišnici su znojem i krvlju krčili ove škrte nedođije i borili se sa vetrovima, snegovima, kišama i ostalim zlima i nevremenima odlazeći na konjima na put bez povratka na razna evropska bojišta.

LJudi se u zrelijem dobu vraćaju detinjstvu i mestu u kome su ugledali svet. Nama je to neko zauvek uzeo. Ostaju nam samo dirljiva sećanja, kroz duh i vreme sjedinjena na stranicama ovog vrednog svedočanstva. – iz prikaza Dragana Kekića