Prednosti jednog marginalca (II izdanje)

660,00 RSD

Autor: Stiven Šboski
Godina izdanja: 2015
Br. str.: 227
Povez: broširan
Format: 21 cm
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-7346-991-1

Prednosti jednog marginalca (II izdanje)

„Priča o odrastanju u duhu Selindžerovog Lovca u žitu”
– USA TODAY

Prednosti jednog marginalca je priča o Čarlijevom stasavanju i neverovatnom putovanju kroz neistražen svet srednje škole u koji je upravo zakoračio. O prvim ljubavnim sastancima, porodičnim dramama, velikim i iskrenim prijateljstvima, seksu, drogama, ali i ljudskim karakterima. Ovo je vodič kroz intimnu istoriju pop-muzike, gde od prve stranice odzvanjaju čarobne note Bouvijevih Heroja, Cocteau Twins-a, Sonic Youth-a, New Order-a, i, pre svega, The Smiths-a. Jedna od onih „feelgood” knjiga od kojih vam osmeh ne silazi s lica čak i kada obrađuje najozbiljnije probleme kroz koje adolescenti prolaze u svom odrastanju – stazi koju niko ne prođe dva puta, i koja uvek podrazumeva neizvesnu avanturu.

Ovaj fascinantni roman Stivena Šboskog izazvao je mnogo rasprava i kontroverzi, kritika ga je hvalila, dok je u nekim školskim bibliotekama bio čak i zabranjivan, da bi na kraju prerastao u pravi kulturni fenomen. Do sada je prodat u više od milion primeraka samo u SAD, a nedavno je snimljen film sa Loganom Lermanom i Emom Votson u glavnim ulogama, koji je osvojio nagrade na mnogim festivalima.

„Ubrzo nakon objavljivanja Marginalac je postao senzacija, zaradivši status kultne knjige i mesto na mnogim spiskovima školske lektire.”
–The New York Times

„Čarli je jedno toliko dobro, čisto ljudsko biće, da se pitate kako je potekao iz imaginacije odraslog autora.”
– Los Angeles Times

„Ova knjiga obuzeće umove tinejdžera čitalaca u narednim generacijama.”
– School Library Journal