Praznici i slave srpske pravoslavne crkve

750,00 RSD

Autor: Katarina Lukić Suvački, Jovica Suvački
Broj strana: 232
Pismo: Ćirilica
Povez: Broširan
Format: 20 cm
Godina izdanja: 2017.

O knjizi "Praznici i slave srpske pravoslavne crkve"

Praznici i slave Srpske pravoslavne crkve izdanje je Pravoslavne akademije nauka, umetnosti, veština i inovacija Srbije, izdata sa blagoslovom i pod pokroviteljstvom Njegove svetosti patrijarha vaseljenskog Bartolomeja Prvog. U ovoj knjizi autori opisuju sve najveće praznike i slave kod Srba. Ona ne svedoči samo o duhovnosti srpskoga naroda, već i o bogatoj narodnoj kulturi koja je sačuvana i do naših dana, a koja je manifestovana u narodnim običajima prenošenim s kolena na koleno.

Srbi pravoslavne vere vole da slave i praznuju, da slave svoje slave i da idu kod drugih, ali veoma često oni koji slave malo znaju o liku i delu svoga sveca i zaštitnika njihove kuće, te im ova knjiga umnogome može pomoći – knjiga je tu da neke od vas podseti, a druge, mlađe, da poduči tome.

Zahvaljujući pomnom i studioznom radu autora imamo priliku da saznamo sve o delu i liku sveca kojeg slavimo, kao i o našim običajima, ali knjiga je, kako navode autori, napisana bez visokih naučnih pretenzija, običnim jezikom, za obične ljude. Potrebno je istaknuti da je knjiga suštinski sadržajna, ali ne i opširna, kao i da je praktična – slave i praznici prikazani su po mesecima, sa kratikim sadržajem i opisom sveca.

Slave i praznici sa simbolikom i strukturom koju nose sa sobom, iako u savremenom dobu dobijaju i novi oblik proslavljanja, u srpskom narodu se poštuju, održavaju i oživljavaju shodno potrebama vremena, kodeksu ponašanja i nastojanju očuvanja identiteta. U ovoj knjizi sabrano je sve što treba da znate o svom duhovnom nasleđu i njen sadržaj vam omogućava da na pravi način očuvate svoju porodičnu tradiciju.

Kada se uzme u obzir sve ovo, shvatamo da je knjiga Praznici i slave Srpske pravoslavne crkve neophodno štivo u sezoni predsojećih praznika i slava, kako za čitanje, tako i za poklon.