PRAVOSLAVNA KATIHEZA

660,00 RSD

Autor: Dragomir Sanda
Pismo: Ćirilica
Povez: Meki

O knjizi "PRAVOSLAVNA KATIHEZA"

U „Velikoj grčkoj enciklopediji“, u članku o svetom Nektariju, na prvom mestu piše da je on bio „grčki bogoslov“. Još je bilo sveže sećanje na njega kao na rektora Rizarijeve bogoslovije, gde je Pravoslavlju učio veliki broj učenika, od kojih su mnogi kasnije zauzimali visoke položaje među klirom, ili u univerzitetskom obrazovanju. Uz to je objavio veliki broj tekstova različite sadržine. Bio je, dakle, u svesti svojih savremenika koji su ga poznavali i nadživeli, kao i u svesti svojih učenika, stub Pravoslavlja i nektar koji se na nas istoči iz istočnika spasonosnih.

Ali čuda, koja je Gospod kroz njega tvorio i koja su ubrzo svetiteljevo ime učinila izuzetno poznatim u najširim krugovima mirjana, doprinela su tome da se on iznad svega uzveličao kao svetitelj čudotvorac i iscelitelj, i da se gotovo zaboravi čitav njegov spisateljski doprinos bogoslovlju. Noviji tropar govori samo o svetiteljevim čudima. Ne spominje se njegov ogroman značaj i doprinos kao nastavnika pravoslavlja. Ta promena je imala za posledicu da on sada postane izuzetno omiljen u prostom narodu, a među slojevima obrazovanih ljudi, kojima više gode svetitelji svetootačkog formata, koji između ostalog imaju da pokažu i bogoslovsku mudrost. Taj „svetitelj siromašnih“, ljubimac prostog naroda, otkriva nam se kao izuzetno obrazovani jerarh, kakvih je veoma malo u novijem pravoslavnom svetu.

On je nepobitno bio blistavi primer vrline, izuzetno sveta ličnost preispunjena ljubavlju, nezlobivošću i smirenjem, ali ujedno i mnogostrano obrazovan učitelj, izuzetno plodan spisatelj i sjajan apologeta hrišćanstva.

Kao takav, on nastavlja blistavi niz svetih Otaca, niz koji će se svakako još nastavljati, sve dok Sveti Duh bude ispunjavao Crkvu i sve dok je, kroz bogonosne ljude, bude vodio u svu istinu (Jn. 16, 13).

Evangelos Hr. Delidimos

Silne kolone vapijućih neprekidno dolaze do kivota svetitelja. Razne bolesti i tegobe, koje su mnogi nosili, bivali su čudom Božjim i molitvenim posredovanjem svetitelja isceljivane. Gotovo da nema ljudske bolesti kojim su nevoljnici bili ophrvani, kako su mnogi revnosno svedočili, a da nije isceljena. Ogroman je spisak samo uzgred zapisanih isceljena koje je svetitelj darovao onima koji su mu prilazili sa pravom i čvrstom verom. Danas mu se u celom hrišćanskom svetu posebno kolenopriklono obraćaju, pored ostaloga, oni koje je zahvatila najteža i najčešća bolest savremenog vremena – bolest raka.