POVRATAK FILIPA LATINOVICZA

1199,00 RSD

Autor: Miroslav Krleža

Izdavač: Vulkan

Pismo: Latinica

Format: 14,5 x 20,5

Broj strana: 240

Povez: Tvrd

Godina izdanja: 2021

ISBN: 978-86-10-03792-0

POVRATAK FILIPA LATINOVICZA

POVRATAK FILIPA LATINOVICZA – Miroslav Krleža

 

POVRATAK FILIPA LATINOVICZA – Filip Latinović se posle dvadeset tri godine vratio u zavičaj iz kojeg je otišao kao bludni sin – onaj koji je zalutao i koji treba da pronađe pravi put – kako bi odgovorio na nerazrešena pitanja i tako rekonstruisao detinjstvo, ali i sopstvenu ličnost. Susret sa prošlošću pokrenuće u njemu stare nemire. Osvetliće senke nekadašnjih demona i ponovo će ga suočiti sa majkom. Majkom, koja predstavlja centralnu figuru u njegovom životu i konstiuisanju njegovog unutarnjeg sveta.

Osećanje nedovršenosti će s godinama preplaviti sve segmente Filipovog života. Čak će se odraziti na njegov životni poziv – slikarstvo. Umetnička kriza biti jedan od povoda za preispitivanje prošlosti i svega što ona podrazumeva. Smestivši u središte romana potragu za identitetom slikara intelektualca, koji za sebe kaže da je bezbožna zapadnjačka uznemirena bluna, nervčik i dekadent, Miroslav Krleža prikazao je junaka svoga doba oslikavši tako i društvenu sliku jednog vremena. Ipak, nemojte se iznenaditi kad u njoj budete prepoznali boje i obrise naše stvarnosti i našeg vremena.

„Poput drugih uticajnih modernističkih dela, i ovo značajno ostvarenje Miroslava Krleže zainteresovanom čitaocu donosi dragocenu mogućnost estetski oblikovanog uvida u značajne, i danas prisutne probleme našeg postojanja kao individualnih i kao socijalnih bića, sa svim kontroverzama i iskušenjima koja ono kao takvo sa sobom nosi.“ Tihomir Brajović

 

Online knjižara Knjige na dlanu vam nudi široku ponudu naslova domaćih autora. Više možete pogledati u kategoriji Domaći autori.