Podeljeni grad

650,00 RSD

Autor: Nemanja Starović

Broj strana / Povez / Pismo:
143 / Broširan / Ćirilica

Dimenzije: 21 x 14 cm
ISBN: 978-86-515-1364-3
Godina izdavanja: 2018.

Podeljeni grad

Osnovni problem u romanu Podeljeni grad Nemanje Starovića može da se artikuliše kao problem odnosa fikcije i stvarnosti. A to je, u stvari, osnovni problem svakog književnog i umetničkog dela uopšte.

Ali, roman je uvek samo priča i on se suštinski i razlikuje od „priče“ stvarnosti. Pisac se koristi raznim sredstvima kojima se ne „koristi“ stvarnost, pre svega vezano uz problem vremena i prostora. Tako u stvarnosti postoji neminovna hronologija koje se „priča“ stvarnosti u potpunosti drži. A u romanu, kada je reč o tim kategorijama, pisac se služi, kako bi rekao Žerar Ženet, pre svega, paralipsom i paralepsom. To znači, sa jedne strane, namerno izostavlja iz svoje priče određene odsečke vremena i prostora, stvarajući tako svoja nova, pripovedna vremena i prostore, koji dobijaju fikcionalni karakter. A, s druge strane, on fikcionalnost postiže tako što u svoju priču unosi prekomerno mnogo i vremenskih prostorinih elemenata, kakvi u stvarnosti i ne postoje. Otuda, na primer, kada glavni lik Boškan putuje čamcem preko reke nekada ništa ne zapaža na putu, a nekada se tu događa prava drama s obzirom i na vreme i na prostor. Tako, u stvari, može da se kaže da je ceo ovaj Starovićev roman – sastavljen pod određenim pravilima pripovedanja – neprestano smenjivanje paralipse i paralepse.

Prof. dr Nikola Strajnić

Podeljeni grad Nikole Starovića novi je roman alternativne istorije koji se nastavlja na prethodno delo novosadskog autora – Sa druge strane. LJubitelje ovog žanra i u novoj Starovićevoj knjizi očekuje uzbudljivo i napeto štivo čija je radnja smeštena u alternativni Novi Sad, dovoljno srodan stvarnom da u njega poverujemo, ali i dovoljno različit da nam deluje kao uistinu drugi svet. Svet koji je možda tek proizvod književne imaginacije, a možda, u bezmerju svetova Multiverzuma, upravo takav i postoji…

Zoran Živković, pisac