Peron, odlazaka nema

770,00 RSD

Autor: Zoran Slavić

Broj strana / Povez / Pismo:
71 / Tvrd / Ćirilica

Dimenzije: N/A
ISBN: 978-86-515-1130-4
Godina izdavanja: 2016.

Peron, odlazaka nema

„Peron je najviše nalik na našu neizvesnost. Taj ostatak popločanog tla, preostao kao jedna od tekovina devetnaestog veka, zapravo je gotovo savršeno međuvreme za prve i potonje ispovesti. U tom smislu je blizak metafizičkim odrednicama hotelske sobe za koju su mnogobrojni autori tvrdili da predstavlja jedinstveni oblik samoće.

Zoran Slavić je to uočio spontano, naoko tek ovlašno ukazujući na dug i duh geografije koji se, uoči i posle udovoljenog reda vožnje (ne)poštuje. Sve asocijacije su itekakostvarnosne. Stajalište Orlovat je vidikovac nad nigdinom. A peroni na kojima, u stihovima Aleksandra Tišme , čekamo vicinalne vozove koji će nas, kako kaže, odvesti do ujaka koji još časti vinom, na pariske svetlosti koje, sa tugom, opet sa tih kolodvosrskih agendi, sve sa dugim pamćenjem o tome kako međunarodni voz na njenoj zemunskoj postaji, staje tek jedan minut, no itekako značajan i evropejski do srži – imaju za Slavića sve uslovnosti predteksta, neizgovorenog iskaza unapred, mobilnosti koja je obazrivo sklonjena, utišanog mementa.

Svakako najsmelija knjiga autora prisutnog decenijama, osvedečnog tihom ali odanom pažnjom konkretnih čitalaca.“, dr Draško Ređep