PEDESET GODINA SRPSKOG PJEVAČKOG DRUŠTVA: GUSLE U MOSTARU 1888-1938

1496,00 RSD

Autor: Jovan Radulović
Broj strana: 322
Pismo: Ćirilica
Format: 25 cm
Godina izdanja: 2019.
ISBN 978-86-7662-169-9

O knjizi "PEDESET GODINA SRPSKOG PJEVAČKOG DRUŠTVA: GUSLE U MOSTARU 1888-1938"

Moji su očevi iz koliba grubi,
Gdje se gusle čuju, pripovjesti, bajke,
Gdje no djecu uče proste, dobre majke
Kam rođeni kako brani se i ljubi…
Aleksa Šantić: Moji očevi

Znaće da je samo ona zemlja svetla
Gde nikad još nije pala suza srama;
Gde su deca na mač ime oca metla
Što živi u himni i u molitvama…
Jovan Dučić: Hercegovina

O pedesetogodišnjici Gusala

Ova knjiga posvećena je uspomeni onih sinova i kćeri našeg Mostara koji su kroz pjevačko društvo Gusle za pedeset godina izvršili jedan golem narodni posao.
Njihovo djelo bilo je od početka nadahnuto ljubavlju i odanošću prema našem golom hercegovačkom kršu i prema onom dragom idealu Slobode koji je u svijest i srce narodno bila usadila oslobodilačka i zavjetna narodna misao – Misao Kosovska. Narodna pjesma i gusle bile su oružje te misli, a mostarske Gusle postale su njezin najdostojniji hram i svetište.
Za ljubav i odanost prema tome idealu, ljubav neizrecivo čistu i zanosnu, i za borbeno pregalaštvo i nesebično požrtvovanje u tome poslu teško je naći uzvišenijeg primjera.
Isticanje njihovog rada ima danas veliki moralni i nacionalno-vaspitni značaj. Mi tvrdo vjerujemo da bi, ugledanjem na njih, i današnji narodni naraštaji mogli steći nova, jasnija i stvarnija saznanja i poglede o životu i sudbini narodnoj i o svojim savremenim dužnostima. Vjerujemo da bismo tada, sa više lakoće, pouzdanja i muške odlučnosti mogli da savladamo mnoge teškoće koje nam savremeni život nameće.
O pedesetogodišnjici rada tih velikih narodnih boraca današnje Gusle su njima duboko blagodarne. Osjećaj te blagodarnosti svojom iskrenošću i toplinom obuhvata sve one male i velike – znane i neznane – vitezove i pregaoce narodne, kojima dugujemo svoju današnju Slobodu.
Neka proslava pedesetogodišnjice Gusala i ova knjiga sjećanja na njihov rad i plemenite napore budu najljepši izraz te blagodarnosti. Neka to ujedno bude skroman spomenik svim trudbenicima i žrtvama narodne misli, koji u svojim srcima podižemo i nosimo u dane kada čitav narod naš treba da radosno i pobožno proslavi dvadesetu godinu svog Oslobođenja i Ujedinjenja.

Mostar, juna 1938.
Dr Milan Š. Dokić-Davidović
predsjednik Gusala