OTVSJUDU (ČETIRI NOVELE)

671,00 RSD

Autor: Miro Vuksanović
Izdavač: Zavod za udžbenike
Povez: Tvrd
Pismo: Ćirilica
ISBN: 978-86-17-15361-6

OTVSJUDU (ČETIRI NOVELE)

Već sam naslov Vuksanovićeve knjige Otvsjudu kazuje da njeni tematski sadržaji dolaze odasvud — iz prošlosti i sadašnjeg života, iz legende i pamćenja, iz pripovedačeve ljubavne intime i poetičkog iskustva, iz etnopsihologije njegovog roda i društvene stvarnosti koja je parodična replika starih vrednosti i nacionalnih osećanja.
Po tome je ova knjiga, koju čine „četiri različite pripovetke sa istim namerama“, više stvarna i faktografska nego imaginativna.
Ona je otvorena, živa i polemična u svojoj pripovedačkoj suštini.
Otvsjudu je putopisno i pripovedno pletivo, odnosno savremeno ogledalo srpsko.
U njemu se ogledaju antagonizovani učesnici i svedoci nove crnogorske drame koja leta 2005. godine prerasta u farsu.
U drami je živo eksponiran i sam pripovedač – neveseo i zabrinut, gorak i ironičan kada razmišlja o podelama u narodu, referendumu i izobličenju nacionalne svesti, kao što je u svom ljubavnom vremeplovu sentimentalan i nostalgičan.
Sve je u njegovoj slici sveta izmešano i udvojeno, u naboju i trenju, kao što je i sam rukopis žanrovski hibridan i mnogolik.
Njegova građa su događaji i ličnosti, živi ljudi i stvarna mesta. Na toj razmeđi stvarnog i domišljenog koleba se i priča M. Vuksanovića. Stvarni podatak u njoj, osim što služi istini, zadobija i milost uobličenja. To se najbolje vidi u pripovetki „Sat“.