OBRAZOVANJE U TOKOVIMA DRUŠTVA ZNANJA

1325,00 RSD

Autor: Zoran Avramović
Izdavač: Zavod za udžbenike
Povez: Broš
Broj strana: 254
Pismo: Ćirilica
ISBN: 978-86-17-18435-1

OBRAZOVANJE U TOKOVIMA DRUŠTVA ZNANJA

Celokupni razvoj svakog pojedinca, njegovog duha i tela, inteligencije i osećajnosti, smisla za estetiku, lične odgovornosti, duhovnosti, kako se kaže u jednom dokumentu UNESKO-a, vodeća je ideja savremenog obrazovanja. Obrazovanje na početku XXI veka je shvaćeno kao neka vrsta „skrivene riznice“, a njegova suštinska uloga, prema već pomenutom dokumentu, je da „svima pruži slobodu mišljenja, ocenjivanja i maštanja neophodnih za ispoljavanje ličnog talenta i gospodarenja sopstvenom sudbinom“.

Nova knjiga sociologa Zorana Avramovića upravo se bavi upravo tim suštinskim i u isto vreme najsuptilnijim pitanjima budućnosti jedne nacije.
Autor u ovoj knjizi demonstrira uverenje da obrazovanje i znanje nisu instrumenti društvenog razvoja, već njegovi sastavni delovi. U prvom delu knjige analiziraju se aspekti društva znanja, a drugom, određene relacije obrazovanja i znanja.
Treći deo knjige se bavi najznačajnijim problemima obrazovanja i znanja u Republici Srbiji. Četvrti deo sadrži neku vrstu autorove skice znanja u obrazovanju budućnosti.