O SLIKARSTVU

2090,00 RSD

Autor: Lemnijus Filostrat
Izdavač: Zavod za udžbenike
Povez: Tvrd
Broj strana: 310
Pismo: Ćirilica
ISBN: 978-86-17-

O SLIKARSTVU

U prevodu, sa predgovorom i komentarima Zoje Bojić, istoričara umetnosti i predavača na sidnejskom Univerzitetu Novog Južnog Velsa, i naučnog saradnika Australijskog nacionalnog univerzitetu u Kanberi, pred srpskom likovnom i kulturnom javnošću pojavljuje se jedno od ključnih dela grčko-rimske antike.

Ovo značajno delo za istoriju umetnosti, Zoja Bojić je ostvarila nakon sličnih poduhvata sa sačuvanim antičkim tekstovima o umetnosti, autora kao što su: Plinije Stariji, Vitruvije i Kalistrat U samom predgovoru Zoja Bojić se posebno bavi pitanjem zagonetnog identiteta dvojice Filostrata.

U ovoj značajnoj knjizi za razumevanje umetničke prakse i izvanrednih dometa grčko-rimske antike, objavljene su i značajne reprodukcije i komentari. U delu dva Filostrata, slikarstvo se razmatra i teorijski i praktično, od samog stvaranja do umeća posmatranja slike i komentarisanja samih dela kroz pripovedanje o njima.

Filostrat Stariji u samom uvodu doslovno tvrdi:“Za onog kome je potrebna umna teorija, izum slikarstva pripada bogovima – a svedočanstvo za ovo na zemlji su sve šare kojima godišnja doba oboje pejzaž, i pojave koje vidimo na nebu – ali za onog koji traga za samim poreklom umetnosti, najstariji izum i najsličniji prirodi je podražavanje, a to su izmislili mudraci, nazvavši ga slikarstvom ili skulpturom“