NIŠTA OZBILJNO

450,00 RSD

Autor: Ljiljana Habjanović Đurović
Pismo: Ćirilica
Povez: Meki

O knjizi "NIŠTA OZBILJNO"

Evo romana koji vas zgrabi i ne napušta vas.

A u njemu su jedna žena, jedan muškarac, još jedan muškarac i ljubav: sve što je potrebno za jedan sjajan kvartet!

Postoji nešto što ovu priču čini veoma ličnom, a to je način na koji Anais Žanere nenrestano premešta i raščlanjava svoje ličnosti, kao da u rukama drži kaleidoskop i tako nam. pokazuje bezbrojna lica strasti.

Posredstvom dva naralelna glasa, dva tako bolna, a istovremeno nema glasa, možemo da proniknemo u unutrašnjost zbivanja tog muškarca i te žene, koji su nekada znali da jedno s drugim podele srećnu ljubav, a sad se međusobno nemilosrdno preispituju. Uhvaćen u igru čitalac ne prestaje da se i sam preispituje, ne prestaje da bude pun razumevanja za junake ovog romana.

Muškarac je najverovatnije žrtva-pokajnik. Mučen ljubomorom – koja je bila utoliko okrutnija jer se nije zasnivala ni na jednom poznatom licu – bio je osuđen da beskrajno čeka onu koja je otišla, da neumorno luta po lavirintu svoje nesreće bez mogućnosti da nađe izlaz iz njega, sve dok se ona ne bude vratila da ponovo potraži utočište kod njega. A on će je tada gledati kao da je strankinja, dok će ona, na kraju, osetiti dubinu svoje samoće. Dakle, ta odbačena žena jeste ona koja najviše pati, koja dvostruko pati i mi ćemo, kroz deliće razgovora i jecaje, otkriti dramu koju ona živi i preživljava s NJim. On, to jest Drugi, Nepoznati, onaj je zbog koga je verovala da je spremna sve da napusti…

Dobili smo romantičnu priču u najlirskijem i najboljem smislu te reči. Zato s pravom možemo reći da je prvi roman mlade Anais Žanere pravo iznenađenje, pravo osveženje u savremenoj francuskoj književnosti.

Flora Gru