Mostovi Novog Sada

290,00 RSD

Autor: Zoran Kolundžija

Broj strana / Povez / Pismo:
160 / Broširan / Ćirilica

Dimenzije: 12 x 17 cm
ISBN: 86-7639-934-4
Godina izdavanja: 2005.

Mostovi Novog Sada

„Prva bomba u agresiji NATO-a na Jugoslaviju pala je na Novi Sad. Zabrinula nas je i zbližila. Potom, prvi most srušen je u Novom Sadu u zoru 1. aprila. Tog jutra kao da je ceo Novi Sad izašao na kej i pustio suzu za Starim mostom. Bilo je to više od tuge i zabrinutosti. Bila je to qubav i seta, bile su to slike uspomena koje se ne mogu uništiti. Zlo se širili, i deo naše odbrane artikulisao se u ideji: čuvajmo našu istoriju, oživimo naše uspomene i dokumentujmo zločin. Pozvali smo sve koji imaju staru razglednicu, fotografiju, dokument u vezi sa našim mostovima da se jave. i počela je da se niže divna lična i opšte istorija u starim i novim slikama. Nastala je izložba Mostovi Novog Sada kao naše pamćenje, naš ponos, naša tuga.
Ima nešto više od simbolike i slučajnosti u činjenici da su sav materijal dobronamerni sugrađani donosili u knjižaru koja se već godinama zove Most.
Zahvaljujemo svima koji su nesebično pomogli nastajanje izložbe i knjige Mostovi Novog Sada. Pre svega brojnim Novosađanima, fotoreporterima, fotografima i svim dobronamernim sugrađanima. Grad koji ume da čuva svoju dušu je grad budućnosti. Čuvajmo ga.“ iz predgovora izdavača, 1999.