LJILJANA PRED LICE MAJKE BOŽJE

500,00 RSD

Broj izdanja 1. legalno izdanje
Prvo izdanje 2019.
Broj strana 234
Jezik Srpski
Vrsta pisma Ćirilica
Vrsta koričenja Meki povez

O knjizi "LJILJANA PRED LICE MAJKE BOŽJE"

LIK BOGORODICE U DELU LjILjANE HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ

Ova knjiga donosi tumačenja dela Ljiljane Habjanović Đurović sa aspekta oblikovanja Bogorodičinog lika.
Izbor dela određen je zastupljenošću lika Bogorodice u njima. Sva dela koja su tumačena u ovoj knjizi, sem romana Paunovo pero, pripadaju duhovnom ciklusu Ljiljane Habjanović Đurović. Kao nagoveštaj duhovnog ciklusa ove spisateljice, roman Paunovo pero je takođe relevantan u pogledu teme oblikovanja Bogorodičinog lika.
Shodno zastupljenosti dela duhovnog ciklusa u analizi lika Bogorodice, prvi odeljak knjige posvećen je žanrovskim osobenostima navedenog ciklusa, što je još jedna od nedovoljno istraženih tema u vezi sa stvaralaštvom Ljiljane Habjanović Đurović.
Hod stazama Bogorodičinog lika u delima Ljiljane Habjanović Đurović započinje sa samog istočnika – spisateljičine želje i potrebe za pripovedanjem o dimenzijama Bogorodičine duhovne ličnosti prisutnim u čovekovom životu. Putevi njene želje u istoimenom odeljku knjige praćeni su kroz svekoliku građu u kojoj „u jedan glas” govore spisateljica i vernica.
Odeljak „Lica” osvetljava najzastupljenije aspekte i funkcije oblikovanja Bogorodičinog lika u delima Ljiljane Habjanović Đurović. U ovom odeljku Bogorodičin lik sagledava se u estetskom i duhovnom kontekstu. Analiza oblikovanja Bogorodičinog lika u delima Ljiljane Habjanović Đurović pokazala je kompleksnost i obimnost u pogledu imenoslova Bogorodice. Zaključci u vezi s prirodom i funkcijom imena, epiteta i simbola Bogorodice u delima Ljiljane Habjanović Đurović navedeni su u zasebnom odeljku.
Zahvaljujem spisateljici Ljiljani na podršci i nesebičnoj pomoći u istraživanju Bogorodičinih puteva i lica u njenim delima.

autorka, dr. Mirjana Bojanić Ćirković

Ostali autori: (predgovora i recenzija)

prof. dr. Jelena Marićević Balać
protojerej-stavrofor dr. Dragomir Sando
profesor dr. Dragiša Bojović