Lajkovačka pruga

249,00 RSD
  • Izdavač: Narodna knjiga
  • Godina izdanja: 2004.
  • Broj strana: 227.
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Tvrd

O knjizi "Lajkovačka pruga"

`Poslednja ruža Kolubare` je završni deo trilogije u čiji sklop ulaze i romani `Lajkovačka pruga` i `Limunacija u ćelijama`. Pisana kao istorija valjevske lude kuće, `Poslednja ruža Kolubare` je i veliki katalog lisrskih slika i neobičnih detalja. Po kojima je proza Radovana Belog Markovića prepoznatljiva. Razvijana na nekoliko planova, priča u `Poslednjoj ruži Kolubare` je u sebe upila sve sastojke koji će čitaocu omogućiti da uživa u spojevima lirskog i grotesknog, realističkog i onoga što potiče iz jedne raskošne fantazije.

Jedan od najlepših romana u novijoj srpskoj istoriji „Lajkovačka pruga” ponovo je pred čitaocima. Autor romana Radovan Beli Marković, jedan od onih pripovedača koji pomeraju granice i u kniževnost uvode novitete, govori u ovoj knjizi o dosadi i teskobi života u “malom i savršenom Lajkovcu”. Glavni junak je – pruga. Oko njenih šina se „voza” život.

Svoje pripovedanje, Marković je oplemenio lirikom i humorom. Njegov obogaćeni jezik, neobičan, maštovit, razigran, izvađen iz davnih i raznih riznica, jedna je od dragocenih vrlina koje ovaj roman nosi. Priča lako, sa stalnim promenama tona kazivanja, i ne dozvoljava čitaocu da mu bude, ni na trenutak, dosadno.