Akcija!

Jovan Dučić – komplet 3 knjige SAMO 399 din

750,00 RSD399,00 RSD

Komplet sadrzi:

  1. O Zeni
  2. O Sreci
  3. O Ljubavi

Autor: Jovan Ducic

Povez: Mek

Pismo:  Cirilica

Br. Strana:  72-80

Požurite! Ostalo je manje od 5 knjiga na stanju.

Jovan Dučić – komplet 3 knjige SAMO 399 din

O Zeni

 

Ima zena koje su verne i kad ne vole; a ima zena koje su jednom coveku neverne i kad su u njega istinski zaljubljene. To su anomalije ali koje su ipak istinite, cak vrlo obicne. Zene koje su verne i kad ne vole, verne su coveku zato sto nisu po prirodi sklone poroku. A druge su zene neverne coveku, samo zato st su odvec verne sebi samima. Covek odista mora izneveriti sebe, ako je, protivno prirodi, veran nekom drugom.

 

O Sreci

 

Sreca, dakle, nije ideja nego iluzija, posto sreca nije stvar razuma, nego stvar uobrazenja. Zato covek veruje da je srecan i kad nije srecan. Ali i nesreca je tako isto utopija kao i sreca, jer na stotinu nesreca ima izvesno polivinu izmisljenih i uobrazenih. Zato se moze govoriti samo o tom sta moze biti predmet srece ili nesrece, ali se ne daje govoriti o tom ko je srecan a ko nesrecan. Ko misli da je srecan, on je odista srecan. Nemoguce bi nekom bilo dokazivati da nije srecan samo formulama ili doktrinama o sreci. Medjutim, izmisljena sreca ili uobrazena nesreca, to su ipak potpune stvarnosti: jer mogu trajati celog zivota, i jer je svaki covek uveren u ono sto oseca i kad nije uveren u ono sto misli.

 

O Ljubavi

 

Ljubav je osecanje koje je rezultat svih drugih osecanja, zbir svih mogucnosti covekovih, najvisih i najcistijih. Ljubav je najveci izvor snage za iluziju, i najdublji dokaz moci za akciju. Ljubav je svedocanstvo zdravog spola i dubokog morala: jer za ljubav treba imati pre svega mnogo fizicke sile i neizmerno mnogo dobrote. Znaci, mogucnosti za utapanjeu drugom bicu i drugoj sudbini; pregorenja za iluziju i vere u ideal; radosti da se zivi dvostrukim i mnogostrukim zivotom; i najzad, potrebe da se izadje iz sebe u nesto sire i vece i opstije. Covek koji ljubi zenu, visi je od coveka koji je ne ljubi, jer ljubav za zenu je vec dokument moci za iluziju i za pozrtvovanje, dokaz covekoljublja, jedino suvereno osecanje protivno samozivosti i iskljucivosti.