Akcija!

JA SAM MALALA

713,00 RSD249,00 RSD
Broj strana: 296
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 20 cm
Godina izdanja: 2014.

O knjizi "JA SAM MALALA"

Grupa učenica u živopisnoj pakistanskoj dolini Svat ukrcala se posle nastave u školski autobus, da ih odveze kući. Na raskrsnici nedaleko od škole presrela su ih dva muškarca u crnom, a jedan od njih je uzviknuo: ‚‚Koja je od vas Malala!” Tamnooka devojčica se okrenula i odvratila: ‚‚Ja sam Mala”. Neznanac je izvukao pištolj i pucao joj u glavu. Metak ju je pogodio iznad oka prošavši kroz lobanju. Malala je hitno prebačena u bolnicu, nedeljama je lebdela između života i smrti, da bi se nakon brojnih operacija u Pakistanu i Engleskoj oporavila. Ovo je Malalina knjiga o životu njene porodice i kulturi njenog zavičaja u idiličnom Svatu, ali i dramatična priča o dolasku talibana u dolinu, njihove rešenosti da ne birajući sredstva uvedu šerijatsko pravo u pitomu paštunsku zajednicu, pozatvaraju škole za devojčice, uklone njihove nastavnike.

Terali su žene da nose burke, sprečavali devojčice da da se školuju, sejali strah i neizvesnot nasiljem i okrutnim kažnjavanjem. Javnim istupima kojima se borila za pravo devojčica na obrazovanje, Malala Jusufzai je skrenula na sebe pažnju pakistanske i svetske javnosti, ali je navukla i bes pakistanskih konzervativaca i radikalnih talibana, koji smatraju da je ženama mesto u kući.

Malalina autobiografija upečatljivo je svedočanstvo o otporu umerene pakistanske muslimanske zajednice teroru, u kojem je ta šesnaestogodišnjakinja odigrala važnu ulogu.

Godine 2013. Malala Jusafzai je predložena za Nobelovu nagradu za mir, postavši najmlađa osoba i prva devojčica nominovana za ovo priznanje. U sedištu Ujedinjenih nacija 12. jula 2013. održala je dirljiv govor o pravu na obrazovanje, a u septembru iste godine svečano je otvorila gradsku biblioteku u Birmingemu, gde danas živi s porodicom.

Vlada Kanade dodelila joj je počasno državljanstvo zbog njene borbe za zaštitu ljudskih prava. Najavljeno je da će se po njenoj knjizi snimati film.