JA

495,00 RSD

Autor: Aleksandar Potemkin
Pismo: Ćirilica
Povez: Meki

O knjizi "JA"

Očigledno je da je ovo egzistencijalistički roman, kao i sve što piše Aleksandar Potemkin. U bilo kom društvu, on je uvek zainteresovan za konkretnog junaka. I to je najčešće junak ponora. Tako ni u priči „Ja“, ne treba tražiti istinu „iza ogledala“. Pre će biti da je ovo „nadpsihološki“ roman koji istražuje duševne riznice (duševna blaga) savremenog ruskog čoveka.
Valentin Nikitin, pravoslavni filozof

Asketa u svemu, koji se udaljio od sekularnog i političkog života, ne daje intervjue i ne učestvuje u javnim izlaganjima i govorima. Međutim, poznat kao predavač – profesor Moskovskog državnog Instituta, doktor nauka Aleksandar Potemkin, drži na Ekonomskom fakultetu studentima specijalan kurs.
NJegove knjige plene odjednom i na sve načine: bogatstvom književnog jezika koji je u savremenoj književnosti retkost, izvanrednim osećajem za svet koji nas okružuje, suptilnim razumevanjem ljudske prirode, sa svim njenim zamislivim i nezamislivim protivurečnostima.
Svako od nas se bar jednom zapitao – da li je moguće u današnje vreme, probiti se kroz ravnodušnost i uspeti da razaznaš tuđu dušu u „mračnoj šumi“. Da li je moguće shvatiti poreklo beskonačnih ljudskih stremljenja i patnji? Aleksandar Potemkim nam samouvereno kaže – da! NJegov trezven, pomalo šokantan pogled na stvarnost, primorava nas da pogledamo sami sebe iz drugog ugla, da podvrgnemo analiziranju ono, što se uvek želi prećutati. Nije ni čudo što mnogi kritičari i kulturni radnici, smatraju Aleksandra Potemkina Dostojevskim XXI veka.
Sergej Minajev, novinar