IZMANIPULISANA REČ

825,00 RSD

Autor:Filip Breton
Godina izdanja: 2000
Težina knjige: 250.00
Dimenzije knjige: 22 x 13
Broj strana: 208
Povez: broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

O knjizi "IZMANIPULISANA REČ"

Uz pomoć brojnih primera iz sveta politike, reklame, psihoterapije i komunikacija, Filip Breton analizira različite tehnike manipulacija kojima obiluje naše okruženje. Po njegovom mišljenju, postoje kognitivna i afektivna manipulacija. Prvom se javno mnjenje zatvara u krug neosnovanog i pogrešnog rasuđivanja, a onom drugom se, zahvaljujući erotici, hipnozi i ponavljanju, deluje na osećanja kako bi se nametnule inače neprihvatljive poruke. U tom smislu, autor detaljno analizira kako diskurs ekstremne desnice, tako i primere iz propagandne kampanje za cigarete.

Međutim, Bretonov poduhvat se ne završava raščlanjivanjem tehnika manipulacije, koje odvaja od tehnika argumentacije. Pored toga, on analizira slabosti savremenog društva, kao i mogućnosti da govor ponovo postane delotvorno oruđe demokratskog društva. Breton uvodi originalni pojam slobode primanja, bez koje bi sloboda izražavanja ostala privilegija moćnika.

Ono što pogoduje manipulaciji u razvijenim društvima, na šta ukazuje i Filip Breton u ovoj izuzetnoj knjizi, jesu: propusti u kulturnom i obrazovnom sistemu; omogućavanje, čak i spajanje oblasti u kojima se podstiče ubeđivanje uz pomoć nauke i naučnih teorija; podela rada koja sve parcijalizuje i usitnjava do gubljenja smisla i velike zavisnosti.

iz recenzije dr Čedomira Čupića