HISTERIJA

200,00 RSD

Autor: Petar Zec
Izdavač: Plato
Pismo: Latinica
Povez: Broš
Godina: 2012
Format: 13×20
Strana: 273

HISTERIJA

Pronašavši u Vršcu i „revolucionarnoj“ godini 1848. idealan prostorno/vremenski okvir a u Sterijinim Rodoljupcima još idealniji tematski i ideološki okvir, Petar Zec (Otrovani Balkanom, Sunce se rađa na istoku, a i gde bi?) svojim novim romanom HiSterija suvereno postavlja jednu novu, takođe tragikomičnu fresku o našim naravima i mentalitetu.

HiSteriju nikako ne treba čitati kao transkribovanje Sterijinog dela u romanesknu formu, već kao nastavak izuzetno markantne i savremene romaneskne forme (roman-film) u okviru koje je autor, već u prethodnim delima, pokazao superiorno vladanje kada je reč o mešanju pripovedačkih formi.

Činjenicu da smo dvosmisleni, trosmisleni i ino-smisleni, da po pravilu bolje mislimo o sebi nego o drugima a, opet, tim nekim drugima se uvek priklanjamo, Zec dovodi do usijanja. Tako je roman Petra Zeca žalosna i, istovremeno, urnebesno komična priča o tome kako mi, Srbi, shvatamo svoj geopolitički položaj. I kako ćemo ga još jako dugo shvatati. Roman je odličan. Duhovit i tragičan.