Gavrilo Princip – dokumenti i sećanja

2550,00 RSD

Autor: Miloš Ković

Broj strana / Povez / Pismo:
10008 / Tvrd / Ćirilica

Dimenzije: N/A
ISBN: 978-86-515-0913-4
Godina izdavanja: 2014.

O knjizi "Gavrilo Princip – dokumenti i sećanja"

Tekstovi za ovu knjigu izabrani su prema svojoj važnosti za istraživanje ličnosti Gavrila Principa. U biografiji Ga-vrila Principa i istoriji Sarajevskog atentata ima pitanja koja nisu rešena. Zato su odabrani i oni iskazi u kojima su isti događaji prikazani na različite načine.

Svi tekstovi snabdeveni su kratkim uvodnim beleškama i preuzeti bez gramatičkih ili stilskih ispravki. NJihov obim nametnuo je nužna skraćivanja, pri čemu su izostavljeni samo delovi koji se ne odnose neposredno na Principa. Izostavljanja su obeležena praznim redom sa tri tačke.

U prvom delu, pod naslovom „Mlada Bosna“, dati su memoarski tekstovi mladobosanaca koji daju celovit pogled na Gavrila Principa, Mladu Bosnu i Sarajevski atentat. Oni pružaju dobar uvod u izvornu građu o Principu, jer donose sažetu, osnovnu hronološku strukturu događaja, koja čitaocu olakšava da prati i razume ostale izvore. U isto vreme, sami po sebi, ti tekstovi su vredni istorijski izvori, jer u njima ima mnogo neposrednih sećanja na Gavrila Principa. U drugom delu, nazvanom „Politički program“, dati su programski tekstovi dva ključna ideologa Mlade Bosne, Vladimira Gaćinovića i Dimitrija Mitrinovića; ta dva dokumenta imala su odsudan uticaj na Gavrila Principa. Deo „Obljaj, Tuzla, Sarajevo, Beograd“ posvećen je životu Gavrila Principa do atentata u Sarajevu 1914. godine. Četvrti, glavni deo, pod naslovom „Atentat, suđenje i tamnovanje“ obuhvata vreme između Sarajevskog atentata i Principove smrti u Terezinu, kao i prenošenje posmrt-nih ostataka Gavrila Principa u Sarajevo.

Priređivač izražava zahvalnost Milošu Vojinoviću, Dragi Mastiloviću i izdavaču Zoranu Kolundžiji, koji su mu pomogli u izboru tekstova za ovu knjigu.

U Beogradu, na Vidovdan 2014.

Miloš Ković