Akcija!

Fantastična biblioteka – komplet 5 istorijskih romana za 999

PROIZVOD TRENUTNO NIJE DOSTUPAN

Komplet sadrzi:

  1. Strah i njegov sluga – Mirjana Novaković
  2. Severnjak – Zoran Jaksic
  3. Bagra dise – Ilija Bakic
  4. Rasani – Radmilo Andjelkovic
  5. Crni cvet – Boban Knežević

 

 

O knjizi "Fantastična biblioteka – komplet 5 istorijskih romana za 999"

Strah i njegov sluga

Početak je osamnaestog veka i grof Fon Hauzburg dolazi u Beograd pod austrijskom vlašću, zavodi princezu, špijunira njenog muža regenta i krišom se raspituje o vampirima koji su se pojavili u okolini varoši. Ali, princeza nije baš naivna, regent ima šta da sakrije, vampiri zaista haraju po Srbiji, a Fon Hauzburg nije uopšte grof, već đavo lično.

Lucifer će ispričati svoju priču, a mnogo godina kasnije, princeza Marija Avgusta Turn i Taksis moraće tokom istrage da ispriča svoju, ali je očigledno da se njihove verzije razlikuju. Da li laže đavo ili laže princeza? Ili, što izgleda najverovatnije, lažu oboje?„Naratori u romanu ‘Strah i njegov sluga’ su đavo i jedna princeza: on vodi igru, ona se, na neki način, ispoveda – a oboje su stigli u naše krajeve iz Evrope da bi istražili pojavu vampira i vampirizma.

Roman Mirjane Novaković potvrđuje da je savremena srpska proza dobila izuzetno zanimljivog i originalnog pisca.“ – Vasa Pavković
„Mešajući istorijsko i mitsko, realno i fantastično, autorka, koja svoj roman naziva „političkim hororom“, stvara delo visoke intertekstualnosti, koje se otima tačnom žanrovskom određivanju.“ – Đorđe Bajić„Novakovićeva priča o jednom Beogradu kao varoši od koje gotovo ništa nije ostalo: to je deorijentalizovana varoš puna katedrala koje su izgradili Austrijanci, da bi ih zatim srušili kada je Regent prodao Srbiju nazad Turcima… Ako je još negde i ima, onda postoji samo u onom htonskom svetu kojim dan-danas lutaju neupokojeni Save Savanovići brdovitog Balkana, o kojem Mirjana Novaković piše s vedrom, ironičnom nežnošću.“ – Teofil Pančić

 

Severnjak

 

U svetu okovanom ledom i snegom, kroz mrazna bespuća opstaju rodno – plemenske veze izmišljenog naroda nalik na Slovene. Ispripovedana iz prvog lica, ova knjiga nam opisuje jedan maštovit svet pun drugačijih pravila, zakona i odnosa, ali nikako ne oskudeva ni u čistoj, krvavoj akciji i pustolovini. Zoran Jakšić se već dokazao kao značajan pisac srpske fantastike, a u ovom romanu nam svojim konciznim, lako čitljivim i bogatim stilom iscrtava jedan sumorni svet ukoričen mrazom, ledom i krvnim vezama važnijim od života.

 

Bagra dise

 

Na razmeđi između države koja je nestala i one koja tek nastaje žive ljudi bez prošlosti i budućnosti; polusvet društvenog taloga koji pokušava da opstane uz zadovoljenje jednostavnih poriva: hrane, pića i seksa, nadajući se da je to svemu čemu treba težiti.

 

 

 

Rasani

Roman je smešten u VII vek na prostoru Vizantije u trenutku kada se alhemija na vrhuncu i nauka u povoju bore oko prevlasti nad liderstvom u oblikovanju ljudskih sudbina. Anđelković ima vrlo zanimljiv roman Grbovnik, urađen u kolaboraciji sa Danielom Reljićem o pokušaju jednog španskog plemića iz XVI veka da svoje korene pronađe na prostoru tadašnjeg Balkana.

 

Crni cvet

 

Ovaj roman iz 1993. godine doživeo je nekoliko izdanja u Srbiji i jedno izdanje u USA (2004). Roman u kome se nigde ne pominje ime glavnog junaka jer je za čitaoce sa ovih prostora potpuno jasno o kome se radi. U pitanju je neobičan prepletaj istorije, legendi i predanja naroda Istočnog Balkana, po utisku vrlo blizak klasičnoj fantastici podžanra mača i magije.