EQUILIBRIUM

660,00 RSD

Aleksandra Grdinić
Broj strana / Povez / Pismo:
144 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-515-1586-9
Godina izdavanja: 2019.

EQUILIBRIUM

U zbirci Aleksandre Grdinić, kao u bajci, nedostaju imena junaka. Nedostaju prostori i vremena. Nedostaju datumi. Dosegnut je visok nivo apstraktnosti, opštosti, lirskog ekvilibrija. (…)

Izvrsna pesma „Igra” govori o postupcima imenovanja i reimenovanje sveta. O tome da je sve u igri i sve je igra. Ona se ne može zastaviti, predvideti, nivelisati. Ona sama sebi postavlja pravila i sama je ukida. Ona je zakonodavac i porotnik sveta. (…)

Retko je kada ulog poezije život. Poezija je često ulog života. U koordinantnom sistemu vremena i prostora koje nam je dato svako od nas se trudi da bude geometar božanske harmonije i sklada. No, kratkovekima kakvi jesmo, samo retkima među nama dato je da crta dimenzije nevidljivog, razbarušenog prostora poezije u sebi. U zbirci pesama Aleksandre Grdinić ovaj prostor postaje vidljiv.

Boško Suvajdžić

Aleksandrina poezija… sadrži i onu dimenziju koja je retkim stvaraocima data, a to je spremnost da se poezija piše sa izvorišta duše, bez skrivanja iza pročitanog i doživljenog iz „druge ruke”, bez pozivanja na autoritete i nesigurnosti koja proizlazi iz imitacije.

Rastko Lončar

Pesničkom psalmičnošću sabrala je sve proživljene i naslućene istine i laži; klonuća i uzlete; poraze i pobede svesna da leptiri „samo lete jer znaju da za dan žive”. (…)

Srdačna, britka, buntovna, blaga, darovita, maštovita i nepomirljiva imenovala je ljubav za „zamandaljen nebeski jezik” darujući reč svima koji umeju da vole.

dr Jasmina Pivnički